Національний банк України дозволить банкам забезпечувати розрахунки між суб'єктами господарювання за допомогою емітованих банками електронних фінансових векселів.
Про це йдеться в проекті постанови Нацбанку про внесення змін до Положення про порядок здійснення банками операцій з векселями в національній валюті на території України (№508 від 16 грудня 2002 року), оприлюдненому на сайті регулятора для громадського обговорення.
Згідно з проектом, виданий банком фінансовий вексель використовується для здійснення розрахунків між суб'єктами господарювання в межах терміну його дії. Фінансовий банківський вексель видається банком у документарній формі як електронний документ і підтверджує безумовне грошове зобов'язання банку сплатити певну суму векселедержателю після настання строку платежу.

Банкам надається право видавати векселі в національній валюті, якщо вони є операторами системи електронного обігу фінансових векселів.

Грошові розрахунки за векселями та контроль за ними буде забезпечувати Розрахунковий центр з обслуговування договорів на фінансових ринках НБУ. При невиконанні банком-векселедавцем зобов'язання щодо фінансового векселя, Нацбанк у встановленому порядку буде списувати необхідні кошти з його кореспондентського рахунку та перераховувати Розрахунковому центру, повідомляє «УНІАН».
За інформацією Нацбанку, даний проект розроблено у зв'язку з прийняттям закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо фінансових векселів, обговорення проекту триватиме до 7 вересня поточного року.

Раніше повідомлялося, що Президент України підписав Закон про внесення змін до Податкового кодексу України в частині удосконалення процедури обороту фінансових векселів.

Нагадаємо, 4 липня Верховна Рада України прийняла за основу і в цілому законопроект про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2013 рік», який дозволяє реструктуризувати бюджетну заборгованість, у тому числі щодо податку на додану вартість, фінансовими векселями з терміном обігу 5 років і 5% прибутковістю.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

293