Європейський Союз закликає Київ відмовитися від утилізаційного збору на імпорт автомобілів, заявили в прес-офісі комісара ЄС з питань торгівлі Карела де Гухта.

«Європейський Союз підтримує і заохочує всі країни вживати належних заходів для охорони навколишнього природного середовища, включаючи заходи, спрямовані на переробку автомобілів, і в країнах-членах є належне законодавство. Разом з тим ЄС дотримується точки зору, що важливо уникати заходів, які можуть несправедливо дискримінувати імпортні автомобілі та автомобілі місцевого виробництва», - зазначили прес-офісі.

При цьому в офісі звернули увагу на те, що збори не повинні призводити до дискримінації окремих категорій автомобілів, а їхній рівень має бути пропорційним вартості переробки.

«ЄС висловив свою стурбованість і очікування, що Україна зробить все найкраще, щоб уникнути реалізації законодавства, яке вводить так званий утилізаційний збір на автомобілі як у листі посла Томбінського, який просив Президента Януковича накласти вето на закон, так і під час переговорів у рамках діалогу щодо бізнес-клімату 25 липня в Києві», - повідомили в прес-офісі комісара де Гухта.

В офісі також нагадали, що ЄС неодноразово вказував Україні на те, що даний закон не відповідає зобов'язанням України в рамках Всесвітньої торгової організації (ВТО), а також на те, що ті положення, які не відповідають зобов'язанням України перед ВТО, повинні бути виключені з закону до 1 вересня цього року.

Крім того, в Єврокомісії нагадали, що схожий закон, введений в Росії, зараз є предметом консультацій в рамках ВТО між ЄС і Росією.

«У момент подання ЄС запиту до ВТО щодо консультацій, Україна підтримала дії ЄС. Рішення України ввести схожі заходи має серйозний вплив на двосторонні економічні відносини», - зазначили в прес-офісі комісара.

Як раніше повідомляв ForUm, Президент України Віктор Янукович підписав закони «Про внесення змін до Податкового кодексу України про сплату екологічного податку за утилізацію знятих з експлуатації ТЗ» і «Про утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів».

Верховна Рада 4 липня прийняла закон про утилізаційний податок, величина якого для конкретного транспортного засобу (ТЗ) розраховується з урахуванням базових ставок та коригуючих коефіцієнтів, прив'язаних до об'єму двигуна і залежно від того, новий ТЗ чи старий.

Закон набирає чинності 1 вересня 2013 року.

Представники Всесвітньої торгової організації та Європейського Союзу неодноразово закликали Україну утриматися від впровадження захисних заходів, таких як утилізаційний збір з автомобілів, які потенційно можуть порушувати зобов'язання, взяті перед ВТО.

Президент України Віктор Янукович доручив Кабінету Міністрів України вжити заходів щодо перегляду положень законодавчих актів з питань утилізації транспортних засобів, які не узгоджуються із зобов'язаннями України, взятими при вступі до ВТО.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

416