Українці витратили 271,6 млрд грн на придбання товарів і послуг (це понад 85% загального обсягу витрат і заощаджень населення), починаючи з січня 2013 року, повідомили в департаменті розвитку торгівлі Мінекономрозвитку.

У цілому, податкові надходження від торгівлі з початку року вже склали 19,8 млрд. грн., або 13,8% від загального обсягу платежів. А середньомісячна заробітна плата працівників торгівлі становила 2969 гривень.

Для подальшого стимулювання вітчизняної економіки в Мінекономрозвитку прагнуть упорядкувати правила внутрішньої торгівлі. Як зазначив директор департаменту розвитку торгівлі Ігор Гарбарук, при вирішенні цього питання слід бути зваженими і збалансованими, бо воно стосується інтересів значної кількості підприємців: і виробників, і постачальників, і реалізаторів.

«Врегулювання всіх проблем одним законодавчим актом викликало в суспільстві резонанс і певну протидію з боку бізнесу. Тому, за пропозицією Ради підприємців України, було зроблено компромісне зважене рішення назустріч бізнесу про прийняття окремих законодавчих актів», - зазначив Ігор Гарбарук.

У першому кварталі 2013 року частка торгівлі посіла перше місце в структурі валової доданої вартості за видами економічної діяльності у фактичних цінах і склала 18,5%. Приріст обсягу валової доданої вартості в торгівлі, в порівнянні з першим кварталом 2012 року, склав 3,1%.

І квартал 2013 р. позначився також збільшенням прямих іноземних інвестицій у розвиток підприємств торгівлі. Обсяг інвестицій у цьому році склав 1047,3 млн доларів США.

Оборот роздрібної торгівлі у січні-червні поточного року зріс на 11,2% і склав 397,6 млрд грн.

З початку року роздрібний товарообіг підприємств-юридичних осіб становив 198 млрд. грн. (це на 7,4% більше, ніж у першому півріччі 2012 року), у розрахунку на одну людину, задіяної в торговельному бізнесі, - це 724 гривні. Однак оборот від ресторанного бізнесу збільшився лише на 1,1% і склав 11,4 млрд гривень.

Цього року вже було проведено понад 32 тисячі продовольчих ярмарків (це майже на 10 тисяч більше, ніж торік) за участю сільськогосподарських товаровиробників, де було реалізовано 244,4 тис. тонн сільськогосподарської продукції (майже вдвічі більше, ніж у минулого році) на суму 3079,4 млн гривень.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

157