Фахівці Чорноморського флоту Росії приєднаються до роботи ВМС України з обстеження підводного човна «Щ-216», що затонув у роки Великої Вітчизняної війни біля берегів Криму.

Про це повідомили в прес-службі Міністерства оборони РФ за підсумками робочої зустрічі начальника штабу ЧФ Росії контр-адмірала Олександра Носатова з начальником штабу Військово-морських сил Збройних сил України контр-адміралом Дмитром Шакуром, присвяченої спільній операції з обстеження та можливого подальшого підйому радянського підводного човна, повідомляє «УНІАН».

На зустріч були запрошені представники управління пошукових і аварійно-рятувальних робіт ЧФ РФ, фахівці аварійно-рятувальної служби ВМС України, а також співробітники відділу Державної служби охорони культурної спадщини України.

«У ході зустрічі сторони обговорили терміни початку робіт, графік і склад сил, які будуть до них залучатися від ЧФ і ВМС України. Враховуючи пошкодження підводного човна і наявність на ньому боєзапасу, що може ускладнити підйом субмарини цілком або зробити його неможливим, прийнято рішення про дообстеження човна водолазами з метою підготовки об'єктивного документа про стан підводного корабля. На підставі акта водолазного обстеження ПЧ конструкторські бюро розроблять можливі варіанти проекту суднопідйому», - йдеться в повідомленні.

Як раніше повідомляв ForUm, особистості та адреси родичів членів екіпажу радянського підводного човна «Щ-216» встановлені.

Згідно з архівними даними, підводний човен «Щ-216» зник безвісти у лютому-березні 1944 року під час виконання бойового завдання. Причиною загибелі судна стало потоплення глибинними бомбами. Загинув весь екіпаж у складі 47 осіб. Підводний човен «Щ-216» виявили водолази Центру чорноморських підводних досліджень в районі кам'яної гряди в районі мису Тарханкут на глибині 52 метрів. За попередніми даними, човен затонув з невеликими ушкодженнями. Фахівці не виключають, що після підняття судна в перспективі його можна законсервувати і зробити там унікальний музей військової історії.

Республіканський комітет АР Крим з охорони культурної спадщини отримав дозвіл Міністерства культури України на підйом підводного човна «Щ-216».

Президент України Віктор Янукович доручив прем'єр-міністру Миколі Азарову та голові Адміністрації Президента Сергію Льовочкіну опрацювати питання можливості підйому радянського підводного човна «Щ-216».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

208