На вітчизняному фармакологічному ринку частка фальсифікованих лікарських препаратів складає менше 1%. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, на прес-конференції заявила перший заступник глави Державної служби України з лікарських засобів Інна Демченко.

За її словами, в нашій країні дуже жорстка регуляція обігу лікарських засобів.

Крім того, Демченко зазначила, що існує кримінальна відповідальність за їх підробку.

У той же час, за її словами, в Європі вимоги до лікарських препаратів ще жорсткіші, причому не тільки за фальсифікацію, а й за неправдиве маркування та неякісну продукцію.

Демченко нагадала, що Всесвітня організація охорони здоров'я, конвенцію якої Україна ратифікувала першою, вимагає ще сильніше посилити регуляцію.

Вона зазначила, що за статистикою ВООЗ, 87% неякісних, брехливо маркованих та фальсифікованих препаратів потрапляють до пацієнта через неліцензовані точки продажів, зокрема в Інтернеті, і лише 13% - через аптеки та лікувальні установи.

Демченко підкреслила, що найчастіше підробляють лікарські препарати, які посилено рекламуються, зокрема «мезими», амізон, екстракт валеріани та ін. «Цього року у Львові вперше ми виявили випадок фальсифікації препаратів для зниження артеріального тиску... це вже серйозна загроза для життя людини», - сказала вона і додала, що за 6 місяців поточного року відомством було видано 65 розпоряджень про заборону в Україні фальсифікованих препаратів.

Крім того, за словами фахівця, в листопаді відбудеться засідання ВООЗ, на якому будуть розглянуті проблеми реклами медпрепаратів і їх підробки, вироблені обмеження, вимоги та рекомендації.

Як раніше повідомляв ForUm, голова управління кримінального права Генерального директорату з прав людини та верховенства права Ради Європи Карло Керомонте заявив, що Україна є прикладом для європейських країн у боротьбі з фальсифікацією лікарських препаратів.

Юлія Артамощенко,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

283