Позитивні показники зовнішньої торгівлі України товарами за підсумками травня і п'яти місяців поточного року дають підстави говорити, що українська економіка навчилася працювати в умовах кризових явищ, повідомив директор департаменту стратегічного планування розвитку економіки Мінекономрозвитку Євген Олєйніков.

Він нагадав, що у травні в зовнішній торгівлі товарами України сформувалося позитивне сальдо в розмірі 179,7 млн доларів. При цьому за підсумками січня-травня поточного року негативне сальдо зовнішньої торгівлі скоротилося в 2,3 рази, до 2,4 млрд доларів, проти 5,7 млрд доларів за січень-травень 2012 року.

При цьому експерт зазначив, що скорочення розриву в торговому балансі відбувається, починаючи з лютого поточного року.

«Це перші результати того, що економіка починає перебудовуватися. Це сталося не з лютого, не з січня і навіть не з минулого року - це процес, який почався після того, як економіка зіштовхнулася з кризою. Ті, хто не був готовий до кризи, не був готовий до того, що їхній бізнес чекають випробування - вони пішли, залишилися ті, хто готовий працювати», - підкреслив Олєйніков.

Він зазначив, що саме для таких підприємців треба було створити комфортні умови роботи, для чого у 2010 році в країні почалася реалізація економічних реформ.

«Те, що сьогодні ми бачимо деяке поліпшення сальдо - це якраз є результатом цієї чотирирічної роботи. Але в тому числі вплинули і рішення уряду щодо захисту ринку автовиробників і низка інших рішень, які приймалися», - зазначає експерт міністерства.

Олєйніков вважає дуже важливим забезпечення довгостроковості позитивних явищ у зовнішній торгівлі, і, на його думку, негативне сальдо зовнішньої торгівлі України продовжить скорочуватися.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

225