Україна розраховує, що до кінця тижня 49-річного рибалку Олександра Федоровича, який вижив після аварії в Азовському морі, російські слідчі органи відпустять на Батьківщину, оскільки немає доказів того, що він займався браконьєрством, і направила відповідну ноту в МЗС. Про це українським журналістам у Росії повідомив генеральний консул України в Ростові-на-Дону Віталій Москаленко.

«Направлена ​​відповідна нота в представництво МЗС Росії по Краснодарському краю від нашого консульства, де ми викладаємо аргументи, чому нашого громадянина не можна тримати під слідством, а необхідно відправляти додому», - сказав Москаленко, повідомляє «УНІАН».


За його словами, завтра-післязавтра в Краснодар прибуде український консул для проведення зустрічей з російськими колегами.

Москаленко зазначив, що головний аргумент української сторони полягає в тому, що українські рибалки знаходилися в акваторії Азовського моря, яке, згідно з двосторонньою угодою, є зоною загального використання Росії та України.
При цьому він додав, що Федоровича звинувачують у браконьєрстві, але риби на баркасі не було.


«Таким чином, стверджувати, що він браконьєр, немає підстав. Таких доказів немає, тому його потрібно відпускати додому», - сказав він.

«Я думаю, що до кінця цього тижня (так нам сказав слідчий) справа буде або передана в прокуратуру, або буде прийнято рішення про його повернення», - зазначив Москаленко.


За словами генконсула, зараз Федорович знаходиться під підпискою про невиїзд і проживає разом зі своєю сім'єю в орендованій квартирі.

Він зазначив, що українське Генконсульство в Ростові-на-Дону знаходиться в постійному контакті з адвокатом і слідчим у цій справі.

Як повідомляв ForUm, 17 липня близько 18.00 в Азовському морі в районі російського селища Воронцовка сталося зіткнення українського баркаса і катера берегової охорони прикордонної служби Росії. Рибальське судно перекинулося, в результаті чого загинули двоє українців, ще двоє зникли безвісти, одного вдалося врятувати.


Начальник відділу Донецького прикордонного загону Сергій Данилюк заявив, що українські рибалки, які загинули на Азові, вийшли в море з дотриманням всіх вимог законодавства, а їхньою метою був не промисел, а відпочинок.

Слідчі порушили кримінальну справу за статтею «Порушення правил кораблеводіння».

Україна домагається повернення на батьківщину 49-річного Олександра Федоровича - рибалки, який вижив після аварії в Азовському морі, незважаючи на порушену проти нього в Росії кримінальну справу за незаконний вилов риби. Відповідно до двосторонньої угоди, акваторія Азовського моря знаходиться в загальному користуванні двох країн, тобто прибережних вод тут немає.

 

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

294