Казахстанські санепідеміологи не виявили бензопірен у продукції української кондитерської компанії Roshen.

Про це повідомив на брифінгу в службі центральних комунікацій при президентові головний санітарний лікар Казахстану Жандарбек Бекшін.

Наприкінці липня Росспоживнагляд заборонив ввезення до РФ кондитерських виробів компанії Roshen, після того як відібрав у торговельних мережах Москви продукцію чотирьох фабрик компанії і виявив порушення щодо якості та безпеки.

Продукція не відповідала нормативам щодо вмісту жирів і органолептики, мала відхилення за показниками якості. Крім того, в молочному шоколаді Roshen був виявлений бензопірен (речовина першого класу небезпеки). У п'ятницю, 2 серпня, санітарна служба Казахстану почала перевірку продукції української кондитерської фабрики, передає РІА «Новини».

«Ми провели дослідження великої кількості продукції. Дивимося в першу чергу бензопірен. Сім найменувань досліджували, бензопірену немає», - уклав санлікар.

За його інформацією, на ринку кондитерських виробів Казахстану продукція Roshen займає 15-20%.

Бекшін пояснив, що за митною угодою щодо санітарних заходів у випадках виявлення невідповідної, небезпечної продукції країна-учасниця Митного союзу протягом 24 годин має представити офіційну інформацію.

«Але, не чекаючи такої інформації, ми приступили до перевірки у двох містах - Алмати і Астані, де найбільше цієї продукції. Зараз це дослідження ведеться. Ми зверталися до офіційних осіб Росспоживнагляду ще минулого тижня, але офіційної відповіді ще не отримали. Тільки при отриманні офіційної відповіді ми можемо винести постанову про заборону даної продукції», - сказав Бекшін.

Нагадаємо, 2 серпня санітарна служба Казахстану слідом за РФ почала перевірку продукції української кондитерської фабрики Roshen, яка, за твердженням Росспоживнагляду, не відповідає технічному регламенту Митного союзу. Українські цукерки також вирішила перевірити Білорусь.

Тим часом, Таджикистан не виявив жодних порушень щодо якості та безпеки даних кондитерських виробів.

Як раніше повідомляв ForUm, 1 серпня міністр аграрної політики і продовольства України Микола Присяжнюк заявив, що Україна планує почати міждержавні переговори з Росією з питань постачання продукції компанії Roshen в наступний понеділок, 5 серпня. Присяжнюк вважає, що якість продукції української компанії Roshen не може піддаватися сумнівам.

Росспоживнагляд заборонив ввезення до РФ кондитерських виробів компанії Roshen, після того як відібрав у торговельних мережах Москви продукцію чотирьох фабрик компанії і виявив порушення щодо якості та безпеки.

Як пояснили у відомстві, в українських цукерках компанії Roshen порушено норму вмісту жирів і органолептики. А в молочному шоколаді був виявлений бензопірен - речовина першого класу небезпеки. До «чорного списку» увійшли ПАТ «Київська кондитерська фабрика Roshen», ПАТ «Вінницька кондитерська фабрика», ПАТ «Маріупольська кондитерська фабрика Roshen», ПАТ «Кременчуцька кондитерська фабрика Roshen».

31 липня Україна офіційно включилася в процес консультацій з Російською Федерацією у зв'язку із забороною на продукцію Roshen.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

209