Запуск виробництва комбайнів допоможе Україні заощадити мільярди доларів, а також відмовитися від імпорту такої техніки. Таку думку висловив Олександр Охріменко, президент Українського аналітичного центру, коментуючи початок спільного випуску комбайнів німецькою компанією CLAAS і Херсонським машинобудівним заводом.

«Програма співробітництва з німецькою компанією CLAAS - це реальні реформи з імпортозаміщення сільгосптехніки. На даний момент Україна змушена витрачати майже мільярд доларів на закупівлю імпортної сільгосптехніки, в тому числі і німецького виробництва, що негативно позначається на сальдо зовнішньої торгівлі України», - сказав Охріменко.

Експерт зазначив, що згідно з угодою з німецькою CLAAS, передбачається за сім років довести локалізацію виробництва цих комбайнів в Україні до 45%, що забезпечить роботою і замовленнями українські металургійні та інші машинобудівні підприємства. Охріменко вважає, що випуск 8 тисяч комбайнів на рік, як передбачено угодою, повністю забезпечить потреби аграріїв у такій техніці і дозволить Україні відмовитися від її імпорту.

«Але успіх комбайнів CLAAS на українському ринку може відбутися тільки в тому випадку, якщо спільно з Херсонським комбайновим заводом будуть організовані по всій Україні служби сервісу з обслуговування цих комбайнів. Випустити комбайн - це тільки частина роботи, потрібно ще створити повноцінну мережу обслуговування цих комбайнів, щоб сільськогосподарським виробникам було вигідно мати справу з такою технікою», - додав Охріменко.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

191