Президент України Віктор Янукович підписав закон, який дозволяє Європейському банку реконструкції та розвитку, Міжнародній фінансовій корпорації та іншим міжнародним фінансовим організаціям випускати облігації в національній валюті України.

Відповідні поправки до закону «Про цінні папери та фондовий ринок» (щодо емісії облігацій МФО) Верховна Рада прийняла 4 липня, а Президент поставив під ними підпис 30 липня, повідомляється на парламентському сайті.

«Цей закон - результат компромісу між міжнародними організаціями та урядом і НБУ», - зазначав під час прийняття закону голова підкомітету профільного комітету Антон Яценко, який представляв його. За його словами, найбільш реальні плани з випуску таких облігацій має ЄБРР.

«Закон чітко передбачає, що гроші будуть використовуватися в нацвалюті на території України на фінансування реального сектору», - підкреслив депутат.

ЄБРР привітав ухвалення цього закону і повідомив, що розглядає можливість здійснення пілотного випуску для апробування цього механізму, передає «Інтерфакс-Україна».

При цьому старший банкір-керівник департаменту по роботі з фінансовими установами ЄБРР Олександр Павлов зазначив, що вибір часу випуску, його суми і умов здійснюватиметься так, щоб не завдавати шкоди внутрішньому ринку, на якому сьогодні домінують державні облігації.

Таким чином, норма закону про те, що дозвіл на таку емісію облігацій дає Мінфін за погодженням з Нацбанком, не є суттєвою перешкодою.

«Ми хочемо, щоб наші облігації поглиблювали, розширювали і покращували внутрішній ринок, але жодною мірою не заважали його розвитку і функціонуванню», - сказав представник ЄБРР.

Відповідно до закону, МФО можуть випускати процентні або дисконтні облігації в порядку, визначеному Нацкомісією з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) виключно шляхом публічного розміщення на українських фондових біржах, які за результатами конкурсного відбору були включені НКЦПФР до затвердженого нею переліку.

Закон набуде чинності через 60 днів після опублікування.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

258