Міністерство економічного розвитку і торгівлі України завершило відбір представників України до списків арбітрів та посередників Міжнародного центру з врегулювання інвестиційних спорів.

Конкурс проводився з метою реалізації статті 13 Конвенції про порядок вирішення інвестиційних спорів між державами та іноземними особами. Згідно з Конвенцією, комісія формує список з восьми кандидатів: чотирьох осіб для призначення представниками від України до списків посередників і ще чотирьох - у списки арбітрів Міжнародного центру з врегулювання інвестиційних спорів.

Відбір кандидатів розпочався на початку липня. З дня розміщення оголошення про проведення конкурсу бажання взяти в ньому участь висловили 11 осіб. Після перевірки комісією наданих ними пакетів документів на відповідність встановленим вимогам, до участі у фінальній частині конкурсу було допущено 5 осіб. Кандидати пройшли тестування на знання визначених Конвенцією мов (англійська, французька, іспанська) і співбесіду.

«Всього держава має право провести по чотири призначення в списки посередників та арбітрів, але одні й ті ж особи можуть бути включені одночасно в обидва списки, як арбітрів, так і посередників. З урахуванням поданих заяв самих учасників, ми вибрали чотирьох арбітрів й одного посередника. Як це передбачено положеннями Конвенції, дві людини відібрані для включення одночасно як до списків арбітрів, так і в списки посередників. Таким чином, ми зможемо провести сім призначень і одне місце в списку посередників залишається вакантним», - заявив директор юридичного департаменту Мінекономрозвитку, заступник голови комісії Олексій Перевезенцев.

Він повідомив, що результати конкурсу будуть направлені до Кабінету Міністрів України з наступним поданням на затвердження Президентові України. При цьому він зазначив, що відбір був дуже ретельним.

«Фахівці, які претендують на призначення в ці списки, - це дійсно авторитетні люди: вчені, практикуючі юристи, люди, які користуються авторитетом у своєму професійному середовищі, люди з бездоганною репутацією», - зазначив Перевезенцев.

Також він підкреслив, що Мінекономрозвитку забезпечило максимальну об'єктивність і відкритість при проведенні відбору кандидатів.

«Відбір відбувався шляхом відкритого голосування. Процес був максимально прозорим, до складу комісії увійшли представники громадських організацій, вищих судових інстанцій, центральних органів виконавчої влади - Мін'юсту, Мінфіну, МЗС. Очолив комісію з відбору кандидатів міністр економічного розвитку і торгівлі України Ігор Прасолов», - повідомив Перевезенцев.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

141