Сьогодні в Україні святкується День високомобільних десантних військ і 83-я річниця з дня створення повітряно-десантних військ, повідомляє прес-служба Міноборони.

Високомобільні десантні війська Збройних сил України були створені на базі частин та з'єднань повітряно-десантних військ Збройних сил Радянського Союзу.

Першим начальником вітчизняних ВДВ був призначений генерал-майор Віталій Раєвський, який під час бойових дій в Афганістані командував єдиною у складі 40-ї армії десантно-штурмовою бригадою. Сьогодні командувач високомобільними десантними військами ЗСУ - полковник Олександр Швець.

Високомобільні десантні війська призначені для захоплення противника з повітря, виконання бойових завдань в його тилу, дій у ході спеціальних, антитерористичних та миротворчих операцій і виконання завдань, які неможливо ефективно вирішити іншими силами і засобами.

У мирний час ВДВ займаються бойовою підготовкою, нарощують свою боєздатність, беруть активну участь у миротворчих операціях, виконують заходи програм міжнародного військового співробітництва.

На сьогодні до складу українських ВДВ входять 25-а окрема Дніпропетровська повітряно-десантна бригада, 95-а окрема аеромобільна бригада, яка дислокується в Житомирі, 79-а окрема аеромобільна бригада, яка дислокується в Миколаєві, і 80-й окремий аеромобільний полк, який дислокується у Львові.

Військовослужбовці високомобільних десантних військ постійно беруть активну участь у міжнародній діяльності Збройних сил України. Воїни-десантники виконували миротворчі завдання на територіях більше 10 країн світу, зокрема, республік колишньої Югославії, Іраку, Кувейту, Лівану, Сьєрра-Леоне, Ліберії, Ефіопії та Еритреї, Грузії, Республіки Конго. Частини і підрозділи ВДВ є найактивнішими учасниками заходів міжнародної програми НАТО «Партнерство заради миру».


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

361