У пункті пропуску «Могилів-Подільський - Отач» Вінницької митниці під час проведення огляду легкового автомобіля, за кермом якого був громадянин Молдови, правоохоронці виявили та вилучили в дорожній сумці водія незадекларований пакет зі старовинними монетами і двома іконами. Про це повідомляє прес-центр Служби безпеки України.
 
За висновком мистецтвознавчої експертизи, вилучені предмети - ікони «Божа матір з дитиною» і «Святий», датовані кінцем ХІХ століття, а також 41 монета мають культурну та історичну цінність.
 

Зокрема, монети, за висновком експертизи, могли потрапити до контрабандиста з так званих кримських розкопок «чорних археологів»: 30 «акче» Кримського ханства XVII століття, 7 римських монет IV століття нашої ери і 4 достатньо рідкісних «лусочок» епохи Петра I.

Оперативники встановили, що до функціонування контрабандного каналу причетний ще один громадянин Молдови, житель м. Тирасполь, який замовляв предмети старовини у «копачів» і надалі перепродував їх для вивезення за кордон.

Слідчими СБУ розпочато кримінальне провадження за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст.201 (контрабанда) Кримінального кодексу України. Здійснюється досудове розслідування.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

347