Проект закону «Про прокуратуру» у повному обсязі скасовує загальний нагляд. Про це в інтерв'ю «Комерсант-Україна» заявив радник Президента Андрій Портнов, який курирує розробку закону про прокуратуру в Адміністрації Президента.

«Прибрано все, що не пов'язано з функціями прокуратури в кримінальному процесі або з представництвом у суді. Не буде ні приписів, ні подань, ні протестів прокурора. Прокурори позбавляються тієї мало не безмежної влади, яка була у них досі. Вони не зможуть, наприклад, направити припис будівельній компанії зупинити будівництво чи зажадати у торговельної або виробничої компанії інформацію про те, як вони займаються бізнесом. Передбачений повний відхід прокуратури з приватного сектора. Прокурор позбавляється права вимагати що-небудь від приватної особи чи недержавної компанії поза кримінального процесу», - зазначив він.

Портнов також підкреслив, що прокуратура могла зупинити як незаконне рішення органу влади, так і законне. «Рішення прокурора могло бути суб'єктивним. Тепер прокурор може тільки звернутися до суду і довести необхідність скасування рішення місцевої ради. Але якщо рада зловжила владою або порушила закон так, що це підпадає під дію Кримінального кодексу, тоді прокурор, як і будь-який громадянин, може ініціювати кримінальне розслідування. У цьому випадку прокурор буде здійснювати нагляд над слідчими діями. І таку функцію прокуратури, на відміну від загального нагляду, ніхто в Європі не ставить під сумнів», - сказав радник Президента.

Говорячи про тимчасове уповноваження прокуратури - досудовому слідству, Портнов підкреслив: «Кримінальний процесуальний кодекс ще торік вирішив цю проблему: слідства у прокуратури не буде. Новий закон цю тему не розвиває».

Щодо функцій прокуратури, які будуть скорочені, Портнов нагадав, що в Конституції прописана така функція прокуратури, як представництво в судах.

«Є дві його форми - представництво інтересів громадянина і держави. Першу ми звужуємо тільки до представництва інтересів неповнолітніх, недієздатних або обмежено дієздатних. Ви можете запитати, що робити малозабезпеченим громадянам або іншим, які раніше зверталися за захистом до прокурора. Я відповім, що прокурор - хороша людина, але захист - це не його функція. А раз у прокурора ця функція зникла, держава повинна надати її в іншому місці. Для цього пропонується поширити по всій країні систему безоплатної правової допомоги», - пояснив він.

Крім того, радник Президента зазначив, що функція представлення інтересів держави в судах також скорочується. «Прокурор може звертатися до суду лише у разі бездіяльності державних або місцевих органів влади», - підсумував Портнов.

Нагадаємо, радник Президента Андрій Портнов, який курирує розробку закону про прокуратуру в Адміністрації Президента, заявив, що у п'ятницю, 2 серпня, проект закону «Про прокуратуру» буде направлено на експертизу до Венеціанської комісії.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1406