Українські підприємства виробляють продукцію з високою доданою вартістю, успішно конкуруючи на світових ринках. Про це заявили експерти під час круглого столу в інформагентстві «Українські новини» на тему «Промислова політика України: перспективи імпортозаміщення та розвитку експортного потенціалу».

«Дійсно, потрібно одночасно розвивати імпортозаміщення і експортний потенціал. Відомий економічний постулат - чим більший у вас експорт і менший імпорт, тим більше можливостей для розвитку економіки. Не дивно, що Україна пішла таким шляхом. Обидва ці вектори повинні йти разом», - розповів директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.

У зв'язку з цим він похвалив владу за активні пошуки нових ринків збуту української продукції.

«Важливо те, що влада шукає нові ринки збуту продукції. Правильно, що Президент їде до Японії і Китаю, те ж саме прем'єр-міністр, інші офіційні особи», - зауважив він.

Заступник голови Федерації роботодавців України Ігор Олійник зазначає, що деякі українські виробники успішно конкурують на світових ранках.

«Є в Україні підприємство «Червона зірка» - найбільший виробник сільгосптехніки. У них частка 30-40% ринку СНД за складною сільгосптехнікою, зокрема, сівалок. Так, ми не можемо конкурувати в якихось високотехнологічних галузях. Але що стосується вибору галузей, у нас є хороші результати, де ми можемо конкурувати нарівні з провідними країнами. Багато прикладів. Наші підприємства одні з лідерів у виробництві ялинкових іграшок у Європі, прасувальних дощок, торговельного обладнання - стійок, кас і т.д. І це не продукція «вирости-продай», а з доданою вартістю», - додав він.

У зв'язку з цим виконавчий директор Всеукраїнського об'єднання роботодавців легкої промисловості «Укрлегпром» Тетяна Ізовіт відмітила, що показником якості української легкої промисловості є те, що її продукцію копіюють китайські підприємства.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

135