В Україні завершилася вступна кампанія-2013. За цей час українські ВНЗ прийняли 2200 100 заяв від 703 800 абітурієнтів. Сьогодні, не пізніше 12:00, приймальні комісії зобов'язані були опублікувати рейтингові списки майбутніх першокурсників. Тепер у абітурієнтів залишилося 4 дні (до 4 серпня включно), щоб подати оригінали документів до того вузу, де вони рекомендовані до зарахування.
 
ForUm відправився подивитися, як проходить «перша хвиля» зарахувань до столичних вузів.
 
Біля головного корпусу Національного педагогічного університету ім. М.П.Драгоманова справжній аншлаг. На годиннику вже 13.30, а списків досі немає. Абітурієнти і батьки товпляться біля входу й обурюються. Працівники приймальної комісії пояснюють, що затримка пов'язана зі збоєм комп'ютерної системи і обіцяють все налагодити впродовж 20 хвилин.
 
 
 

Абітурієнтка Ілона, яка поступає на спеціальність «Корекційна педагогіка», ділиться з нами своїми враженнями про те, що відбувається.

«Я також подавала документи до Київського університету імені Бориса Грінченка, так вони ще о 10:00 запросили мене до них вчитися, а тут таке».

Ілона розповідає, що вирішила прийти подивитися на списки самостійно, а не в Інтернеті, оскільки це надійніше. Інші абітурієнти також запевняють, що в електронних рейтингах весь час помилки, тому до приймальної комісії потрібно приходити самому.

У Національному університеті харчових технологій рейтингові списки вивісили ще о 10:00, тому зараз тут спокійно.

 
Біля приймальної комісії встановили спеціальне інформаційне табло.
 

Консультант розповідає, що працівники приймальної комісії складали списки всю ніч і вивісили їх дуже оперативно, за що отримали подяку ректора. Проблем з незадоволеними абітурієнтами поки ні в кого не виникало.

Парочка батьків сумує біля списків - їхній син не проходить на спеціальність «Міжнародна економіка», куди так хотів.

«Там все викладання англійською мовою! Навіть фізкультура! Але не склалося. Може воно й на краще, на цій спеціальності немає магістратури. Закінчить - а далі куди?», - розмірковують вони.

 
Деякі абітурієнти звіряють паперові списки з електронними прямо на місці, через ноутбуки. Скаржаться, що рейтингова система регулярно зависає.
 

Біля приймальної комісії Національного університету ім. Т.Г.Шевченка теж не надто людно. Ті, хто не знайшов себе в електронному рейтингу, прийшли сумно поглянути на списки ще раз, про всяк випадок.
 
 

Однак є й такі, які радіють: ця дівчина опинилася на 8-му місці в списку претендентів на бюджетну форму навчання і тепер дзвонить всім підряд і танцює від щастя.
 

Ректор Національного університету ім. Т.Г.Шевченка Леонід Губерський, виступаючи сьогодні перед журналістами, розповів про те, що цього року до університету подано 51 тис. 894 заяв. Це найбільша кількість заяв по університету за минулі роки та найбільша кількість серед вищих навчальних закладів в Україні.
 

Найпопулярнішою, за словами ректора, у 2013-му році стала спеціальність «туризм», де конкурс склав 90,9 осіб на місце. Також було дуже багато бажаючих вступити до Інституту журналістики на спеціальність «реклама і зв'язки з громадськістю» (58 осіб на місце). Зріс конкурс і на низку спеціальностей природничого циклу: «географія», «математика», «механіка», «комп'ютерна інженерія», «інформатика», «системний аналіз». В Інституті філології великим попитом стали користуватися «східні мови» - китайська мова та література, арабська, в'єтнамська, індонезійська, корейська і турецька. Спеціальностей з недобором студентів цього року немає зовсім.
 

5 серпня о 12:00 рейтингові списки в українських ВНЗ оновляться, і з них виключать тих абітурієнтів, які не подали оригінали документів у період з 1 по 4 серпня. Їхні місця займуть ті, хто знаходився нижче за списком. Тому в найближчі дні абітурієнтів чекають серйозні роздуми, адже через побоювання не вступити нікуди, вони можуть втратити шанс навчатися у вузі, про який мріяли все життя.

Анастасія Піка, фото автора,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

2570