У результаті реформи української економіки, яку здійснює Кабінет Міністрів під керівництвом Президента Віктора Януковича, основним напрямом у національному виробництві стануть інноваційні технології. Про це йдеться в матеріалі, опублікованому в Інформаційно-аналітичному бюлетені КМУ.

«Економічні реформи почалися у 2010 році, і зараз, поки національна економіка знаходиться в перехідній стадії, її основу становить сировинне виробництво, що залишилося з часів Радянського Союзу. Тому українська промисловість вразлива до кризових явищ на закордонних ринках, які знаходять відображення в динаміці показника валового внутрішнього продукту - він має тенденцію до незначного скорочення», - наголошується в статті.

Бюлетень нагадує, що за оперативними даними Державного комітету статистики України, у ІІ кварталі 2013 року ВВП скоротився на 1,1% порівняно з аналогічним періодом 2012 року. А з урахуванням сезонного фактора, ВВП у квітні-червні поточного року знизився на 0,4%, у порівнянні з І кварталом 2013 року.

«Перехідний період, коли українська економіка буде переорієнтуватися з сировинного виробництва на високотехнологічну продукцію і стане менш вразливою до зовнішніх ризиків, за прогнозами урядових аналітиків, займе ще близько п'яти років, і завершиться до 2018 - 2020 року», - йдеться в матеріалі.

За даними видання, більшість проектів, включених до Державної програми активізації розвитку економіки на 2013-2014 роки, пов'язані з високим рівнем інновацій. В уряді мають намір за допомогою цієї програми стимулювати розвиток найбільш перспективних і сучасних галузей економіки, щоб потім її структурно перебудувати: замість сировинних галузей її основою стануть інноваційні технології.

«Значна роль при цьому відводиться розвитку технопарків, які за своєю суттю є єдиним механізмом, що дозволяє інтегрувати досягнення української науки з виробництвом, максимально швидко організувати виведення на ринок нових високотехнологічних продуктів. Крім того, вони є важливим елементом децентралізації управління економікою. Адже рішення про направлення розвитку конкретного виробництва, фінансування тих чи інших наукових робіт приймаються на рівні технопарку, а не міністерства», - наголошується в матеріалі.

«Найвідоміший в Україні діючий технопарк заснований у 2000 році Інститутом електрозварювання ім. Євгена Патона зі структури Національної академії наук. Він займається розробками у сфері енергоефективних та енергозберігаючих технологій, підвищення якості металургійної продукції, скорочення техногенного впливу промисловості на екологію, використання зварювальних технологій у медицині. Технологія високочастотного зварювання м'яких тканин людського організму, створена вченими інституту у співпраці з хірургами, стала світовою сенсацією. Фахівці в США назвали її проривом у медицину майбутнього, який може призвести до перевороту в хірургії», - підкреслює бюлетень.

Видання нагадало, що, на думку Президента, успішний досвід технопарків в Україні потрібно розвивати. «У червні 2013 року Президент доручив уряду проаналізувати питання про створення нового технопарку на базі Одеського національного медичного університету, який займатиметься розробкою та впровадженням інноваційних технологій у сфері виробництва лікарських препаратів», - наголошується в матеріалі.

За даними бюлетеня, в США близько половини витрат на НДДКР (науково-дослідні і дослідно-конструкторські роботи) бере на себе держава. «І це незважаючи на те, що в Силіконовій долині держпідтримки технологічним проектам практично не потрібно, тут зосереджено безліч приватних венчурних інвесторів, здатних самостійно профінансувати інновації. У Китаї держава фінансує до 90% вартості проекту. У Фінляндії Національне технологічне агентство TEKES інвестує в інноваційні проекти від 30 до 80% коштів», - сказано в матеріалі.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

220