Кабінет Міністрів України встановив правила формування тарифів на послуги з утримання майданчиків для платного паркування транспортних засобів. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, підчас брифінгу заявив міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Темник.

«Попередній перелік, яким регулювалося це питання, був недоцільним, тому певні території могли встановлювати свої тарифи, які відрізнялися від інших. Наприклад, година паркування в Дніпропетровську коштувала 2 грн, а максимальна ціна - 10-11 грн - була в Києві. Після введення обов'язкових норм тарифи стануть економічно обґрунтованими, тобто тарифи будуть формуватися прозоро і передбачати надання послуг за певними стандартами», - акцентував він.

На його думку, тепер надання послуг буде «якісним і мотивованим».

«Буде чітко позначена повна собівартість послуг на основі держнормативів. Ставка збору буде встановлюватися за кожну добу з одного метра квадратного, з площі ділянки, відведеної для такої діяльності. Ця ставка буде в розмірі від 0,003% до 0,15% мінімальної зарплати. Тому при визначенні ставки сільради будуть враховувати місце знаходження ділянки для паркування, площу, кількість, режим роботи та процес. Це дає можливість встановлювати диференційовані тарифи. У планові витрати включатимуть також паркомати, але збір не може перевищувати 5% від собівартості послуг», - сказав він.

Також, за його словами, буде введений рівень рентабельності, який не повинен перевищувати 12%. «Тарифи встановлюються на рівні повної собівартості і фіксуються на 1 рік. Таким рішенням уряд планує забезпечити економічно обґрунтовані тарифи. Ці кошти підуть на наповнення місцевих бюджетів, облаштування самих майданчиків, відновлення дорожньо-інформаційних стендів, відновлення дорожньої розмітки та паркомати», - пояснив міністр.

Тетяна Григор’єва,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

175