Похилий вік може врятувати колишнього прем'єр-міністра Італії Сильвіо Берлусконі від в'язниці.

Відповідно до положень італійського законодавства, тюремний термін 77-річному політику буде замінений або обов'язковими громадськими роботами, або домашнім арештом. Закон Італії дозволяє таку заміну запобіжного заходу особам, вік яких перевищує 70 років, пише «Інтерфакс-Україна» з посиланням на «Корр'єре делла сера».

Як відомо, 1 серпня Верховний касаційний суд Італії повинен винести вердикт у так званій справі Mediaset, одним з фігурантів якої є екс-прем'єр Сільвіо Берлусконі.

Раніше державний прокурор при Верховному касаційному суді Італії Антонелло Мура зажадав від суддів підтвердити обвинувальний вирок Берлусконі, винесений раніше судами першої та другої інстанції, що передбачає запобіжний захід у вигляді позбавлення волі строком на 4 роки і заборону займати посади в державних установах протягом 5 років.

Раніше термін тюремного ув'язнення політика, з урахуванням прийнятого у 2006 році закону про амністію, був зменшений судами до одного року.

Крім того, напередодні держзвинувачення зажадало від суду знизити тривалість дії заборони на заняття політиком посад у державних установах за аналогією з попередніми прецедентами.

"Вести" додають, що справа «Медіасет» стосується податкових махінацій, в яких підозрюється екс-прем'єр. Берлусконі звинувачують у тому, що на початку 90-х років він, очолюючи компанію «Медіасет», розробив і застосував схему відходу від податків.

«Медіасет» займалася купівлею прав на показ американських фільмів в Італії. За даними слідства, група Берлусконі купувала права на показ кінофільмів через підставні фірми, непомірно збільшуючи при цьому закупівельні ціни. Різниця між справжньою і роздутою ціною переводилася на рахунки в банках Швейцарії і Багамських островів, де, таким чином, виникли «чорні фонди».

У рамках цієї справи Берлусконі і його партнери звинувачуються в незаконному привласненні грошових коштів у сумі $34 мільйонів тільки в період між липнем 2002 року і листопадом 2005 року. Крім того, керівництво «Медіасет» звинувачується у спотворенні фінансової звітності і ухилянні від сплати податків у розмірі приблизно 8 мільйонів євро.

При цьому справа «Медіасет» - не єдина, відкрита проти політика. 24 червня 2013 року суд Мілана засудив Берлусконі ще до 7 років позбавлення волі і довічної заборони обіймати державні посади за так звану «справуРубі».

Звинувачення вважає, що політик користувався послугами неповнолітніх повій і зловживав службовим становищем. Вирок не набув чинності: як і у випадку з «Медіасет», у Берлусконі є право подати дві апеляції.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

181