Національний банк України рекомендує українцям під час проведення арбітражних операцій на умовах маржинальної торгівлі користуватися послугами банків, а не форексних компаній і клубів, повідомляється на офіційному сайті НБУ.

«У відповідь на численні звернення громадян про виникнення проблем при проведенні арбітражних операцій на умовах маржинальної торгівлі через форексні компанії, Національний банк України звертає увагу, що питання надання послуг фізичним особам у сфері здійснення арбітражних операцій на умовах маржинальної торгівлі було врегульовано шляхом прийняття Правлінням Національного банку України постанови від 03.08.2012 №327.
 
Цією постановою було закріплено право здійснювати арбітражні операції на умовах маржинальної торгівлі виключно за уповноваженими банками», - йдеться в повідомленні.

У НБУ зазначають, що в той же час, на жаль, громадяни досі користуються послугами і довіряють власні кошти крихким компаніям і форексним клубам, не замислюючись над питанням легітимності роботи цих організацій. «На відміну від банків, більшість форексних компаній працюють як фірми, надають інформаційні послуги. А договори з клієнтами укладає іноземна компанія, зареєстрована, як правило, в офшорній зоні. Така компанія не несе ніякої відповідальності, ні юридичної, ні фінансової, і, відповідно, не може дати ніяких гарантій виконання своїх зобов'язань», - підкреслили в Нацбанку.

Регулятор зазначає, що особливості офшорної діяльності таких компаній дозволяють їм реалізовувати недобросовісну політику, що призводить до виникнення додаткових ризиків для клієнтів.

«Так клієнтські заявки часто виконуються за неринковими курсами або взагалі не виконуються. Клієнти часто зазнають втрат через неповернення отриманих доходів. Крім того, офшорний статус таких компаній дозволяє їм без особливих проблем припинити свою діяльність. У такому випадку повернути свої кошти клієнту буде неможливо. Адже кошти переводилися за кордон не як гарантійний внесок з метою здійснення арбітражних операцій, а як оплата послуг, які нібито надала йому ця компанія», - сказано в повідомленні.

У НБУ підкреслили, що привабливими форексні компанії для наших громадян робить спрощена система відкриття рахунків, відсутність фінансового моніторингу та необхідність податкових виплат. «Ці сумнівні переваги непорівнянні з тим ризиком, якому піддають своїх клієнтів ці компанії», - заявили в Нацбанку.

Регулятор нагадує, що послуги з проведення арбітражних операцій на умовах маржинальної торгівлі з більш високою якістю і надійністю можна отримати в банках. «На сьогодні саме банки мають все необхідне для маржинальної торгівлі на міжнародних ринках, зокрема технічне оснащення і достатню кількість кваліфікованих фахівців. Крім того, банки є найбільш прозорими установами на фінансовому ринку, механізм нагляду та контролю за якими налагоджено на високому рівні. Також у разі здійснення операцій з маржинальної торгівлі на міжнародних ринках через банківські установи клієнти можуть контролювати і перевіряти рух своїх коштів через власні банківські рахунки. А це убезпечує людей від ризиків втрати коштів внаслідок недобросовісних дій фінансових посередників», - підсумували в НБУ.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

219