У третьому і четвертому кварталах зростання ВВП в Україні може відновитися у зв'язку з відновленням активної бізнес-діяльності після сезону відпусток, а також деякими реформами. Таку думку висловив Олександр Охріменко, президент Українського аналітичного центру.

«Швидше за все, вже в третьому кварталі 2013 року буде зафіксовано невелике зростання ВВП. Але головне зростання ВВП відбуватиметься у четвертому кварталі 2013 року, коли активізується бізнес - як в Україні, так і за кордоном. Четвертий квартал нинішнього року повинен показати рекордне зростання ВВП - не менше 3%. Але в цілому за підсумками року загальне зростання ВВП складе близько 1,5%», - прогнозує Охріменко.

Також він вважає, що восени підприємства отримають додаткові оборотні кошти внаслідок введення фінансових казначейських векселів - це зніме проблему заборгованості з ПДВ і дасть підприємствам додаткові «живі» гроші для розвитку виробництва.

«З 1 вересня 2013 р. економіка України отримає позитивний імпульс завдяки запуску фінансових казначейських векселів, які з одного боку, знімуть проблему заборгованості з повернення ПДВ, внаслідок чого зменшиться дефіцит держбюджету. З іншого боку, підприємства зможуть продати казначейські векселі, отримавши додаткові оборотні кошти», - зазначає Охріменко.

У той же час Охріменко підкреслює, що, незважаючи на зниження темпів зростання економіки, це поки не відбивається на пересічних громадянах - зарплати демонструють зростання.

«Незважаючи на зниження ВВП у другому кварталі, середня заробітна плата зросла на 12,6% з початку року і на 5,1% у порівнянні з першим кварталом 2013 року. Крім того, на 11,2% зросли роздрібні продажі за цей же період», - зазначив експерт.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

171