Найближчим часом «торгові війни» з Росією можуть посилитися. Про це голова Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко сказав під час круглого столу, передає кореспондент ForUm'у.

За словами експерта, заборона на постачання продукції вітчизняної компанії Roshen є сигналом іншим українським підприємцям, які працюють у РФ.

«Є підстави вважати, що нові захисні заходи проти нашої кондитерської продукції і труб - це тільки початок чергової хвилі торгових воєн. І мотивація тут не стільки економічна, скільки політична. Останні санкції - демонстративна «порка» України, яка прагне до євроінтеграції», - сказав експерт.

Він додав, що розв'язування Москвою торгових воєн і закриття ринку для вітчизняних товарів може переслідувати дві мети: зрив укладення Києвом Угоди про асоціацію з Євросоюзом і приховування неефективності розвитку Митного союзу.

Нагадаємо, Україна офіційно включилася в процес консультацій з Російською Федерацією у зв'язку із забороною на продукцію Roshen.

Росспоживнагляд заборонив ввезення до РФ кондитерських виробів компанії Roshen, після того як відібрав у торговельних мережах Москви продукцію чотирьох фабрик компанії і виявив порушення щодо якості та безпеки.

Як пояснили у відомстві, в українських цукерках компанії Roshen порушено норму вмісту жирів і органолептики. А в молочному шоколаді був виявлений бензопірен - речовина першого класу небезпеки. До «чорного списку» увійшли ПАТ «Київська кондитерська фабрика Roshen», ПАТ «Вінницька кондитерська фабрика», ПАТ «Маріупольська кондитерська фабрика Roshen», ПАТ «Кременчуцька кондитерська фабрика Roshen».

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

257