ДАІ розробляє систему автоматичної фіксації порушень Правил дорожнього руху і розсилки повідомлень порушників. Про це заявив начальник центру безпеки дорожнього руху та автоматизованих систем при МВС України Сергій Будник.

Будник заявив, що в ДАІ розробляється спеціальна система, яка дозволить в автоматичному режимі зробити фіксацію порушення ПДР, складання адмінпротоколу (або відповідного документа) з подальшою розсилкою повідомлення водіям-порушникам.

За словами Будника, автоматизація системи дозволить виключити корумповані дії в ході спілкування між працівниками ДАІ та водіями, повідомляє «РБК-Україна».

«На території України вже працюють 63 системи «Гарпун», що дозволяють дистанційно фіксувати порушення Правил дорожнього руху. Після того як система спрацьовує, водія зупиняють, і на нього складається адміністративний протокол. Наразі розробляється система автоматичної фіксації порушень Правил дорожнього руху, яка дозволить повністю виключити присутність посадових осіб при складанні протоколу про адміністративне порушення. Передбачається, що система буде відправляти дані про правопорушення у спеціальний центр, з якого проводитиметься розсилка повідомлень про вчинення правопорушень і необхідність сплатити штраф. Перевагою роботи такої системи є те, що для електроніки не має значення, яку посаду чи статус має водій, що порушує Правила дорожнього руху», - сказав він.

Будник також зазначив, що монтаж систем фіксації порушень ПДР відбувається в місцях концентрації ДТП, які встановлювалися шляхом відповідного аналізу. На сьогоднішній день в Україні налічується більше 1,5 тис. таких місць, і це число постійно зростає.

В цілому, вартість облаштування українських доріг системами автоматизованої фіксації порушень ПДР складе близько 300-400 млн грн і відбуватиметься на основі приватно-державного партнерства. Сьогодні в Києві вже проходять випробування системи 2 фірм виробників. Остаточно постачальник буде визначений після проведення відповідних тендерних процедур.

Як раніше повідомляв ForUm, у столиці почали встановлювати перші стаціонарні прилади автоматичної фіксації перевищення швидкості «Гарпун».


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

243