Уряд схвалив підготовлений Міністерством економічного розвитку і торгівлі України проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо управління об'єктами державної власності», яким, зокрема, передбачається можливість включення незалежних директорів до складу органів управління підприємств, у статутних капіталах яких є державна частка, повідомив міністр економічного розвитку і торгівлі Ігор Прасолов.

«Існуюча сьогодні система управління підприємствами з державною часткою через уповноважених представників держави не забезпечує належного економічного ефекту. Представники держави в органах управління господарських товариств є державними службовцями, які часто не мають достатнього досвіду у сфері корпоративного управління, матеріально не зацікавлені у підвищенні ефективності діяльності підприємств, при цьому виконання обов'язків на основному місці роботи не дозволяє приділяти належної уваги питанням діяльності компаній», - вважає міністр.

Він зазначив, що інститут незалежних директорів широко використовується у міжнародній практиці корпоративного управління, у тому числі - українськими приватними компаніями, що говорить про доцільність їхнього залучення до управління підприємствами з державною часткою.

За інформацією міністра, підвищити ефективність управління корпоративними правами держави шляхом введення інституту незалежних директорів планується завдяки залученню до управління підприємства з держчасткою професійних менеджерів.

Прасолов підкреслив, що незалежні директори, маючи можливість впливати на прийняття рішень органами управління компанії, можуть зіграти вирішальну роль у вирішенні питань, де інтереси компанії, її правління і власників можуть розходитися. Це може стосуватися питань великих придбань або проведення аудиту у компанії. Також важлива роль незалежного директора при розробці заходів щодо захисту від поглинання і т.д.

Оплата діяльності незалежного директора здійснюватиметься відповідно до укладеного договору, умови якого визначаються загальними зборами господарського товариства. При цьому оцінку ефективності діяльності незалежних директорів в органах управління підприємств державного сектора планується проводити щорічно спеціально створеними комісіями.

На думку міністра, залучення до роботи органів управління господарських товариств не тільки представників держави, але і незалежних директорів, дозволить забезпечити необхідну рівновагу інтересів компанії та держави як власника корпоративних прав.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

123