В Україні необхідно провести реорганізацію вищих навчальних закладів. Про це у коментарі ForUm'у заявив екс-міністр освіти і науки України Василь Кремень.

«Я вважаю, що у сфері вищої освіти необхідно провести серйозні структурні зміни. Університети потрібно укрупнити, особливо у регіонах, створивши на їхній базі потужні регіональні національні. У багатьох обласних центрах буде один такий університет, який об'єднає всі нині існуючі. Якщо ми цього не зробимо, наша вища освіта відстане, особливо невеликі моногамні університети, які не мають достатньої навчально-матеріальної бази та наукових шкіл. Їхні випускники просто не будуть користуватися попитом. А якщо так, то діти, які все більше тягнуться не за дипломами, а за знаннями, не підуть у ці навчальні заклади», - вважає він.

Кремінь навів як приклад Російську Федерацію, де розробили шість критеріїв оцінювання університетів, одним із яких є середній бал абітурієнта, який став студентом цього університету. «Це чітко орієнтує, наскільки популярний той чи інший вуз серед студентства. І я вважаю правильним або запропонувати слабким навчальним закладам об'єднатися з іншими і стати сильнішими, або позбавити їх державного замовлення», - зазначив екс-міністр.

В іншому разі, за його словами, Україна буде неконкурентоспроможною на світовому та європейському рівнях.

На його думку, від об'єднання вузів виграють усі і, в першу чергу, студенти та викладачі. «Програють тільки ректори та проректори, яких стане менше», - резюмував Кремень.

Нагадаємо, 30 липня міністр освіти і науки Дмитро Табачник заявив, що державні вищі навчальні заклади, які не користуються популярністю у абітурієнтів, будуть позбавлені держзамовлення, а з їхніми керівниками будуть розірвані трудові договори.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

226