Рішення Європейського суду з прав людини у справі «Тимошенко проти України» повністю виконане і не передбачає здійснення будь-яких інших додаткових дій або зобов'язань України, йдеться у заяві Міністерства юстиції.

«Також можна зазначити, що будь-які невиконані Україною зобов'язання щодо цього рішенням відсутні», - підкреслили у відомстві.

30 квітня 2013 ЄСПЛ виніс рішення у справі «Тимошенко проти України». Зазначене рішення отримало статус остаточного 30 липня 2013 року.

У Мін'юсті зазначили, що вирок заявниці у так званій «газовій справі» не було предметом розгляду Європейського суду, а констатовані порушення Конвенції у зв'язку із застосуванням до заявника запобіжного заходу у вигляді взяття під варту не передбачають перегляду відповідних рішень національних судів.

«Більше того, у такому рішенні ЄСПЛ відсутні які-небудь вимоги про звільнення ув'язненої або відправлення її на лікування за кордон», - йдеться у заяві.

Варто зазначити, що Європейський суд не встановив жодних політичних мотивів у порушенні прав Тимошенко у справі.

Також у рішенні «Тимошенко проти України» Європейський суд відхилив скарги заявника на відсутність адекватної медичної допомоги в установах пенітенціарної системи, де вона утримувалася, і встановив, що «національні органи надали заявнику всебічну, ефективну і прозору медичну допомогу».

Більше того, ЄСПЛ визнав явно необґрунтованими скарги заявниці на неадекватність умов утримання її у Київському СІЗО №13 і виправній колонії, а також ненадання належної медичної допомоги.

«Скарги заявника на цілодобовий нагляд за нею у лікарні та оприлюднення пенітенціарними органами її медичних документів у засобах масової інформації (стаття 8 Конвенції) Європейський суд визнав неприйнятними у зв'язку з неоскарженням їх у національних судах», - підкреслили у відомстві.

Крім того, у Мін'юсті зазначили, що порушення, на які вказав Європейський суд у справі «Тимошенко проти України», вже виправлені шляхом прийняття нового Кримінального процесуального кодексу.

«Положення нового КПК передбачають докорінно нову процедуру обрання запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою, його зміни, перегляду і продовження терміну такого утримання, який відповідає вимогам Конвенції та практики Європейського суду, і, таким чином, усувають законодавчі недоліки, які були основою відповідних порушень ст.5 Конвенції... Що стосується порушення ст.18 Конвенції ..., воно було констатоване у поєднанні зі ст.5 і ... як наслідок, заходи, здійснені щоб уникнути порушення ст.5 Конвенції, також роблять неможливим порушення ст.18 Конвенції», - зазначили у Мін'юсті.

Як повідомляв ForUm, 11 жовтня 2011 року Печерський районний суд Києва засудив Юлію Тимошенко до 7 років позбавлення волі за перевищення повноважень під час підписання газових контрактів з Росією у 2009 році. Вона відбуває покарання у Качанівській виправній колонії у Харкові з кінця грудня 2011 року.

9 травня 2012 року Тимошенко перевели із колонії у Центральну клінічну лікарню №5 (Харків). Тактику і медикаментозне лікування екс-прем'єра у ЦКЛ №5 визначають німецькі лікарі із клініки «Шаріте».

ЄСПЛ 30 квітня встановив порушення трьох пунктів ст.5 (право на свободу і безпеку), а також ст.18 (обмеження щодо прав) Конвенції з захисту прав і основних свобод людини у зв'язку з арештом Юлії Тимошенко у «газовій справі». Разом з тим, ЄСПЛ більшістю голосів встановив, що порушення щодо ст.3 (заборона на тортури) Конвенції не було.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

540