Діюча методика розрахунку ВВП використовується з 1929 року і явно вже відстала від реального життя. Таку думку висловив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

«У США вважають, що чинний розрахунок не враховує багато інших чинників, які не менше впливають на економіку країни, ніж просто нафтова свердловина. Найбільш класичний приклад «дуже дорогого матеріального продукту» - це вартість бренду, який не можна бачити матеріально, але зате його вартість значно більша будь-якої нафтової свердловини», - зауважує експерт.

ін стверджує, що фахівці США хочуть розраховувати новий ВВП з урахуванням витрат, понесених на науково-дослідні роботи і взагалі на витрати, пов'язані зі створенням нематеріальних активів, які при цьому мають вартісне значення.

Тим самим ВВП США, на його думку, повинен зрости на суму нематеріальних активів. Очікується, що це може забезпечити одноразове зростання ВВП США як мінімум на 3%. А надалі, за його словами, зростання ВВП (приблизно 0,5-0,75%) формуватиметься за рахунок нової методики розрахунку.

Охріменко констатує, що у світі давно ведуться дискусії про необхідність зміни методики обліку ВВП.

«Тому немає нічого дивного, що при існуючій методиці перше місце у світі за ВВП на душу населення займає Бруней - країна, де тільки одна нафтова свердловина, зате мало населення», - стверджує він.

Якщо методика розрахунку ВВП у США виявиться успішною, то Україні, на його думку, теж можна буде поміняти методи розрахунку ВВП.

«Зараз складно сказати, наскільки може зрости ВВП України, якщо у нього включити і нематеріальні активи, а тим більше - «тіньову економіку». У будь-якому разі, ми не будемо осторонь, якщо у світі пройде процес трансформації методики розрахунку ВВП. А будемо звикати рахувати по-новому», - резюмує президент Українського аналітичного центру.

Нагадаємо, що, за повідомленнями ЗМІ, США на цьому тижні внесуть серйозні зміни у методологію розрахунку валового внутрішнього продукту (ВВП), у результаті яких буде враховуватися низка факторів, що додасть до обсягу американської економіки приблизно 3%.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

214