У Державній міграційній службі України фіксують збільшення кількості заяв про надання статусу біженця або про додатковий захист від осіб, які перебувають у слідчих ізоляторах.

Про це повідомила у ході прес-ланчу директор Департаменту у справах біженців та іноземців Державної міграційної служби Наталія Науменко.

«У зв'язку зі зміною національного законодавства, зокрема, з введенням додаткової форми захисту, ми почали фіксувати збільшення кількості заяв, які подаються із місць тимчасового утримання, тобто слідчих ізоляторів», - пояснила вона.

«Якщо у попередні роки це було від однієї до п'яти заяв, то сьогодні ми маємо близько 20-25 таких заяв», - додала Науменко.

За її словами, такі заяви подають особи, які підпадають під процедуру екстрадиції.

«Як правило, такі особи подають заяви вже після того, як прийняте рішення про екстрадицію, і ми змушені інформувати Міністерство юстиції або Генпрокуратуру України про те, що необхідно цю процедуру припинити», - сказала Науменко, повідомляє «УНІАН».

При цьому вона зазначила, що у принципі ці особи не мають ніяких підстав отримати будь-яку форму захисту, оскільки вони підпадають під дію Кримінального кодексу не тільки тієї країни, звідки вони прибули, а й України.

«Вони подають заяви тоді, коли здійснили досить значний кримінальний злочин, і ніякого стосунку до політичного статусу або додаткового статусу вони не мають», - сказала вона, додавши, що це є одним із способів уникнути відповідальності на території України або відстрочити у часі цю відповідальність .

Як раніше повідомляв ForUm, Управління Верховного комісара ООН (УВКБ ООН) у справах біженців зазначає, що Україна потребує поліпшення системи надання статусу біженця.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

281