Україна домагається повернення на Батьківщину 49-річного Олександра Федоровича - рибалки, який вижив після аварії в Азовському морі, незважаючи на порушену проти нього у Росії кримінальну справу за незаконний вилов риби.

Про це «УНІАН» повідомив генеральний консул Генерального консульства України у Ростов-на-Дону Віталій Москаленко.

«Ми добиваємося і хочемо, щоб Федоровича відправили в Україну, де продовжиться слідство і не будуть робитися перепони для його успішного проведення», - сказав Москаленко.

Він повідомив, що проти українського рибалки відкрито кримінальну справу за незаконний вилов біологічних ресурсів, і тому він не може покинути територію РФ.

За словами Москаленка, російські слідчі поки не дають дозволу на його від'їзд до України, і зараз вирішується питання чи про його взяття під варту чи, швидше за все, з нього візьмуть підписку про невиїзд. При цьому генконсул додав, що у Федоровича є адвокат, а Генконсульство постійно тримає цю справу на контролі.

Дипломат підкреслив, що Азовське море є нерозділеним між Україною і Росією.

«Відповідно до двосторонньої угоди, акваторія Азовського моря перебуває у спільному користуванні двох країн. Тобто прибережних вод тут немає. Якби вони причалили до берега, то було б зрозуміло, що вони на території Росії», - сказав Москаленко.

Дипломат також повідомив, що Федорович перебуває у Єйській лікарні і йому надають безкоштовно всю необхідну медичну допомогу. За його словами, заяви дружини Федоровича щодо неякісної медичної допомоги не відповідають дійсності.

«Було зроблено дві операції, обидві успішно. Оперував головний хірург цієї лікарні, дуже досвідчений лікар. Все було зроблено безкоштовно і на належному рівні. Я дзвонив кілька годин тому, і мені повідомили, що реабілітація проходить теж безкоштовно», - сказав генконсул. Він повідомив, що, за інформацією лікарів, через кілька днів шви можуть зняти.

Як повідомляв ForUm, 17 липня близько 18:00 в Азовському морі в районі російського селища Воронцовка сталося зіткнення українського баркаса і катера берегової охорони прикордонної служби Росії. Рибальське судно перекинулося, внаслідокі чого загинули два українці, ще двоє зникли безвісти, одного вдалося врятувати.

Начальник відділу Донецького прикордонного загону Сергій Данилюк заявив, що українські рибалки, які загинули на Азові, вийшли в море з дотриманням усіх вимог законодавства, а їхньою метою був не промисел, а відпочинок.

Міністерство закордонних справ України висловило занепокоєння діями прикордонників Росії, які призвели до загибелі громадян України.

22 липня було знайдено тіла всіх загиблих при зіткненні суден.

Слідчі порушили кримінальну справу за статтею «Порушення правил кораблеводіння».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

230