Мирні переговори ізраїльтян і палестинців поновилися в ніч на вівторок у Вашингтоні за спільною вечерею переговірників з держсекретарем США Джоном Керрі, передає агентство «Франс Прес».

Мирний діалог Ізраїлю і Палестини поновлюється після трирічної перерви. Раніше представник держдепартаменту США Джен Псакі повідомила, що дві сторони домовилися вести мирні переговори протягом щонайменше 9 місяців. Вона уточнила, що даний термін не є остаточним, і що якщо переговори просуватимуться, вони можуть зайняти більше часу. Раніше аналогічний термін пропонував прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху.

Як повідомляє агентство, міністр юстиції Ізраїлю Ципі Лівні, яка очолює ізраїльську делегацію, сіла за стіл поряд з переговірником від ПНА Саєбом Еракатом навпроти Керрі. Глава американського держдепартаменту відразу ж відмітив важливість моменту, зазначає «Франс Прес».

У понеділок Керрі оголосив про призначення екс-посла в Ізраїлі Мартіна Індіка представником США з врегулювання на Близькому Сході, який просуватиме американські посередницькі зусилля щодо вирішення конфлікту, повідомляє РІА «Новости».

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху повідомив, що відхилив основні вимоги, з виконанням яких палестинці затягували повернення за стіл переговорів, - мораторій на поселенське будівництво та попередню згоду на відступ до «довоєнних» кордонів 1967 року. Єдиною поступкою, яку згадав Нетаньяху, стала згода звільнити з в'язниць 104 палестинців.

Реальний початок діалогу між палестинцями та ізраїльтянами було покладено у 1991 році. 30 жовтня - 1 листопада 1991 р. в Мадриді відбулася мирна конференції з Близького Сходу між арабськими державами та Ізраїлем на основі резолюцій Ради Безпеки, що передбачають звільнення Ізраїлем всіх окупованих ним з 1967 р. арабських територій і право всіх держав регіону на незалежне існування в межах визнаних кордонів. Найважливішим підсумком мадридської зустрічі було те, що сторони прийняли формулу подальших прямих переговорів: «Мир в обмін на територію».

29 листопада 1947 року Генасамблея ООН проголосувала за створення двох держав - єврейської і арабської - на Західному березі річки Йордан. 14 травня 1948 р. єврейська Національна рада проголосила створення Держави Ізраїль. На арабській частині держава створена не була, а на її територію претендували сусідні країни. Лідери арабських держав не погодилися з рішенням ООН про розділ Палестини. Суперечності між арабами і ізраїльтянами призвели до арабо-ізраїльської війни 1948-1949 років.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

178