Укази Президента України Віктора Януковича від 27 липня 2013 р. про нагородження предстоятелів і представників помісних православних церков видані на основі та на виконання Конституції України і закону України «Про державні нагороди України». Про це йдеться в повідомленні прес-служби Міністерства юстиції України.

Як роз'яснили в Мін'юсті, Конституція України відносить нагородження держнагородами до виключної компетенції Президента України (пункт 25 частини першої статті 106). Конституція України також визначає, що державні нагороди встановлюються виключно законами України (пункт 5 частини другої статті 92).

Законом, який відповідно до Конституції України встановив держнагороди України для нагородження громадян за особисті заслуги перед Україною, є закон «Про державні нагороди України».

«Відповідно до статті 5 даного закону державними нагородами можуть бути нагороджені як громадяни України, так і іноземці та особи без громадянства. Даним законом також визначено, що орденом Свободи відмічаються видатні та особливі заслуги в утвердженні суверенітету та незалежності України, консолідації українського суспільства, розвитку демократії», - йдеться в повідомленні.

Орденом князя Ярослава Мудрого І, ІІ, ІІІ, IV, V ступеня нагороджують за видатні заслуги перед Україною в галузі зміцнення міжнародного авторитету України, за видатні благодійну, гуманістичну та громадську діяльність, а орденом «За заслуги» І, ІІ, ІІІ ступеня – за видатні заслуги в соціально-культурній, громадській та інших сферах суспільної діяльності.
 
Нагородження державними нагородами провадиться указом Президента України.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

693