Відсутність фінансування з боку Міжнародного валютного фонду і планове погашення єврооблігацій експерти назвали головними причинами скорочення показника державного боргу в червні на 0,6%.

Керівник аналітичного підрозділу інвесткомпанії «АРТ-Капітал» Ігор Путілін звертає увагу, що зараз уряд більш швидко погашає борги, ніж нарощує. «З 2010 року, після припинення фінансування України з боку МВФ, відношення зовнішнього боргу до ВВП скоротилося з 26% до 20%. За цей період частка внутрішнього боргу збільшилася тільки з 14% до 17%. Зовнішній борг у червні поточного року скоротився на 7,6 млрд грн», - пояснив аналітик. У той же час він звернув увагу, що внутрішні запозичення виявилися майже наполовину меншими, ніж сума погашених боргів.

Нагадаємо, згідно з повідомленням Міністерства фінансів, сукупний державний (прямий) і гарантований державою борг України скоротився у червні на 0,6%, склавши $68,197 млрд, повідомляється на веб-сайті Міністерства фінансів України. У той же час уряд позичив за цей же період трохи більше 4 млрд грн.

Найбільш агресивну політику нарощування державного боргу за останні роки проводив уряд Юлії Тимошенко - середньомісячні обсяги позик перевищували 9 млрд грн. Як наслідок, рівень держборгу злетів з 12,3% ВВП у 2007 році до 34,8% ВВП у 2009 році.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

130