Четвертий день поспіль у Києві проходять урочистості з нагоди 1025-річчя Хрещення Київської Русі: більше трьох тисяч паломників і стільки ж правоохоронців, у тому числі 550 військовослужбовців Внутрішніх військ МВС України, Патріарх Кирило, чотири президента, дев'ять предстоятелів церков, а ще практично перекритий центр міста не тільки для автомобілів, але і для пішоходів.

Враховуючи можливі провокації, у столиці були введені безпрецедентні заходи безпеки. Напередодні святкування правоохоронні органи навіть звернулися з проханням «проявляти толерантність до різних віросповідань, слідувати вимогам українського законодавства, не порушувати громадський порядок, не провокувати конфліктні ситуації і сприяти працівникам міліції в охороні громадського порядку».

І хоча невеликих акцій протесту уникнути все ж не вдалося, у цілому ситуація у Києві була досить спокійна багато у чому завдяки тому, що кияни і гості міста сприймали ці дні як данину поваги традиціям і своїй вірі. Примітно, що людей більше обурювала помпезність, з якою були проведені урочистості, а також «закритість» багатьох акцій.

Кореспонденти ForUm`у побували на деяких святкових заходах, а також розпитали парафіян про їхні враження.

 
 
 
Масштаб, з яким провели святкування з нагоди 1025-річчя Хрещення Київської Русі, вражав як гостей міста, так і киян. Спецпотягом із Москви до столиці України приїхали делегації всіх 15 помісних православних церков світу, дев'ять глав церков: Олександрійський, Єрусалимський, Російський, Грузинський, Сербський, Болгарський і Кіпрський патріархи, а також митрополити Польщі, Америки та Канади. Цим же потягом доставили і Хрест із собору грецького міста Патри, на якому був розп'ятий апостол Андрій Первозванний.

Що стосується фінансових витрат, то українська влада не поскупилися, витративши на підготовку до святкування близько 6 мільйонів доларів, у тому числі і на реставрацію пам'яток, а також територій святинь і Володимирської гірки, де пройшов один із головних молебнів.

 
 
Напередодні приїзду до Києва президента РФ Володимира Путіна і Патріарха Кирила активісти партії «Свобода» планували виставити пікети по маршруту проходження московських гостей, але суд заборонив будь-які акції у центрі столиці та біля Києво-Печерської лаври.

Тим не менше, у суботу вранці близько 30 представників партії у щільному оточенні міліції таки провели акцію протесту біля готелю «Дніпро» на Європейській площі. Тут же зібралася більшість представників ЗМІ, які не отримали акредитацію на основні заходи.

Правда, мітинг «свободівці» не мав особливого успіху, хтось просто проходив повз, хтось обурювався, мовляв, «чи варто на вірі робити політику», і навіть прихильники зупинялися ненадовго. Через годину після початку мітингу кількість учасників не лише не додалася, а навпаки - помітно зменшилася, після чого організатори заявили, що не налаштовані на провокації, і розійшлися.

 
 
 
 
Примітно, що через дорогу від Європейської площі розташувалася ще одна група людей, яку на перших порах журналісти прийняли за протестувальників. Виявилося, що це православні, які прийшли подивитися на гостей святкового молебню. На саму ж Володимирську гірку віруючих не пустили, мотивуючи це браком місць, а також обмеженою територією. Навіть деякі із запрошеннями не змогли потрапити на молебень. Дехто, серед них депутати і чиновники, і зовсім не дочекалися черги і після години очікування залишили парк.

Першими на місце святкування прибули Президент України Віктор Янукович і російський Патріарх Кирило. А от Володимир Путін запізнився на 20 хвилин, через що молебень почався із запізненням.

Після молитви Патріарх Кирило подякував предстоятелям православних церков за те, що вони прибули до столиці України, назвавши дні святкування «демонстрацією єдності православного світу». У свою чергу, митрополит Володимир розповів про виконання слов'янськими народами місії збереження християнських цінностей.

Незважаючи на невелике запізнення, молебень не затягли надовго - після коротких промов гості роз'їхалися, а на Володимирську гірку, нарешті, потрапили десятки віруючих, які чекали на Європейській площі.

 
 
 
Дуже показово, але прикрашена і відреставрована територія навколо пам'ятника Володимиру після від'їзду VIP-гостей помітно спорожніла.
 
 
 
«Для кого цей молебень проводили, я так і не зрозуміла, адже віруючі - це і є основа релігії, а нас туди навіть не пустили», - поскаржилася 45-річна Олена Лісова, яка зуміла потрапити на Володимирську гірку тільки після від'їзду офіційних осіб.

«А знаєте, немає різниці, потрапили ми на гірку чи ні, бачили ми Кирила, Путіна, Януковича чи ні. Суть свята не у тому. Ось багато тут обурюються, що не потрапили, не побували, не пустили. А яка різниця, ти ж прийшов Богу поклонитися і свою повагу висловити», - приєдналася ще одна парафіянка Вікторія.

 
 
 
 
У цілому люди не дуже говорили про політиків і глав церков. Для багатьох,хто приїхав із інших міст і країн, більш цікавими виявилися святині Києва, а також можливість помолитися у храмах.

Наприклад, француженка Бареніс приїхала до Києва на екскурсію, і про святкування дізналася вже в Україні. Для дівчини стало величезним відкриттям, з яким трепетом більшість українців ставляться до своєї віри.

«Ніколи не подумала б, що заради релігійного свята можна так прикрасити місто. Дуже вразило, що багато людей, як молодих, так і старших, йдуть до храмів. У наш час, а особливо в країні, де багато соціальних проблем, це велика рідкість. Я й сама побувала у Михайлівському соборі, Лаврі, Софії - дуже красиво», - не стримувала емоцій гостя.

Позитивний настрій людей і зіграв основну роль у тому, що практично всі заходи пройшли у спокійній обстановці. Для віруючих ці дні стали святом душі.

«Хто і що б нам не говорив, а віра - у серці людини, вона або є або її нема, ні квітами, ні пишнотою, ні мільйонами її не замінити. А багатьом політикам і церковникам варто було б, перш ніж про Бога говорити, стримати свої апетити і жити скромніше», - поділився паломник із Росії Анатолій.

 
 
Варто також зауважити, що під час святкування річниці Хрещення Русі невеликі конфлікти все ж таки сталися. Так, на Майдані Незалежності міліція затримала врадіївських активістів, які проводили там мітинг.

Ближче до вечора сотні людей зібралися на Хрещатику, де пройшов святковий концерт у рамках 1025-річчя Хрещення Київської Русі.

 
 
 
На сцені, встановленій напроти будівлі Київської міської державної адміністрації, виступила група В'ячеслава Бутусова «Ю-Пітер», групи «Аліса», «Неділя», «С.К.А.Й» та «Брати Карамазови».
 
 
 
«Дуже здорово, що рок-групи виступають на концерті на честь релігійного свята. Мені здається, що церква повинна стати сучаснішою, щоб залучити молодь. Якщо церковники стануть менше декларувати і більше демонструвати справжню віру, багато молодих людей підуть у храм і повірять у Бога», - висловила нам свою думку 17-річна Ольга Викалюк.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

448