З ініціативи Посольства України при Святому Престолі та за підтримки УГКЦ в Італії, українська громада Риму молитовно приєдналася до святкування 1025-річчя Хрещення Київської Русі.

Як повідомляє Радіо Ватикан, 26 липня у ватиканській базиліці Святого Петра Преосвященніший владика Діонісій Ляхович, Апостольський візитатор для українців греко-католиків в Італії та Іспанії, очолив молебень Святому Володимиру.

Саме в цьому місці в головному храмі католицької Церкви в 1988 році з нагоди 1000-річчя Хрещення були встановленні мозаїчні зображення святих рівноапостольських Володимира і Ольги.

У молебні взяла участь Посол України при Святому Престолі Тетяна Іжевська, працівники посольства, душпастирі УГКЦ в Італії, настоятелі чернечих спільнот, представники української громади.

Звертаючись під час проповіді до присутніх, владика Діонісій зазначив, що «Княгиня Ольга і князь Володимир не тільки змінили курс історії», а й самі, з прийняттям християнства, «істотно змінили свій спосіб життя і дії».

Проповідник пояснив, що суттю християнства є не власне «я» з його жагою влади і задоволень, але «я». яке переходить у «ти», у «ми». «Християнська влада, - сказав він, - діє на благо народу. Це влада, яка набуває забарвлення служіння». А коли вимір служіння зникає, там починається «гонитва за владою, повертається поганство», приходить братовбивство. І свідком цього наша земля стала вже в часи синів Володимира. «І як результат, - підкреслив владика Діонісій, - всі трагедії, які спіткали український народ».

«Молитва до св.св. Володимира та Ольги тут, у цьому символічному просторі поєднання Сходу і Заходу, Русі та Риму, має неординарне символічне значення», - підсумував проповідник, закликаючи присутніх молитися за затвердження «духу християнства у нашому народі», і за те, щоб у серця його провідників «донести глибоку істину про безкорисливий дух служіння».

Після завершення молебню його учасники також помолилися біля мощей святого священомученика Йосафата.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

264