До 1 січня 2014 року у Київському метрополітені замість жетонів планується запровадити паперові квитки. Про це газеті «Комерсант-Україна» заявив радник голови КМДА, куратор проекту «Електронний квиток» Олександр Кубрак.

Як повідомляє видання, у серпні має бути підписаний інвестиційний договір про запровадження електронних квитків у столичному комунальному транспорті.

«Замість жетонів з'являться паперові чеки зі штрихкодами, які можна буде купити в автоматах, а також електронні карти», - сказав він.

За словами представника компанії «Альфа Пий Термінал», яка виграла тендер на впровадження проекту, Михайла Леонова, інвестиційний договір між фірмою та КМДА буде підписаний на 10 років. «Початкові капітальні інвестиції щодо закупівлі, монтажу обладнання та програмного забезпечення попередньо складуть близько 150 млн грн, протягом наступних 3-5 років ця сума досягне 350-400 млн грн», - розповів він.

Технологічно ця система буде схожа на ту, що зараз діє у харківському метрополітені, зазначив Леонов.

Фахівець також нагадав, що введення одноразових паперових квитків у Харкові почали у квітні 2012 року, а 1 жовтня повністю відмовилися від жетонів. Одноразовий квиток має унікальний штрихкод, який зчитується сканером, вмонтованим у турнікет на вході в метро. Квиток дійсний протягом доби.

«Всі існуючі електронні карти будуть інтегровані в нову систему - вони як діяли, так і діятимуть», - запевнив Леонов.

«Буде перехідний період, коли будуть діяти і жетони, і квитки зі штрих-кодами, - пояснив Кубрак. - Але поступово частка жетонів буде зменшуватися, а потім їх просто не стане».

Завдяки новій системі у КМДА розраховують перевести на оплату проїзду картами до 80% пасажирів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

611