Президент України Віктор Янукович підписав Закон №409-VII «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прозорості відносин власності щодо засобів масової інформації». Про це повідомляє прес-служба Глави держави.

Законом внесено низку змін до законів «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні», «Про інформаційні агентства», «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення» та «Про телебачення і радіомовлення».

Ці зміни передбачають введення обов'язкового зазначення у заяві про державну реєстрацію друкованого ЗМІ даних про юридичну або фізичну особу, яка здійснює контроль за засновником (співзасновниками), власником (співвласниками) друкованого ЗМІ, а також юридичну особу, за якою засновник, власник (співвласник) здійснює відповідний контроль. При цьому під здійсненням контролю визнається безпосереднє або через пов'язаних осіб володіння частками (паями, акціями), яке забезпечує досягнення 50 і більше відсотків голосів у вищому органі юридичної особи, яка є засновником (співзасновником) друкованого ЗМІ.

Відповідно до закону, підставою відмови у державній реєстрації друкованого ЗМІ може бути порушення статті 10 Закону України «Про друковані ЗМІ (пресу) в Україні» щодо недопущення монополізації друкованих ЗМІ.

Крім того, закон передбачає обов'язкове зазначення у кожному випуску друкованого ЗМІ П.І.Б. особи, відповідальної за випуск, поряд з наступними вихідними даними: назва видання, інформація про засновника (співзасновників), прізвище та ініціали редактора, порядковий номер випуску і дата його виходу у світ, індекс видання, розповсюджуваного за передплатою, тираж, ціна або позначка «Безкоштовно», адреса редакції, видавця, друкарні, серія, номер і дата видачі свідоцтва про державну реєстрацію, видавець.

Щодо інформаційних агентств закон передбачає введення обов'язкового розміщення інформації про засновника (співзасновників) і власників (співвласників) інформаційних агентств у кожному випуску продукції таких агентств.

Закон вносить зміни до законів про друковані ЗМІ та про телебачення і радіомовлення, згідно з якими у разі, якщо одним із співзасновників (співвласників) друкованого ЗМІ або телерадіоорганізації є фізична особа, пов'язаними з ним особами вважаються також члени його сім'ї (чоловік, дружина, діти і батьки, мачуха і вітчим, рідні брати, сестри та їхні діти, чоловіки/дружини), спільно з якими особа контролює відповідні ЗМІ.

Закон вводить заборону на створення і діяльність телерадіоорганізацій, засновником (співзасновником), власником (співвласником) якого є нерезидент (нерезиденти), зареєстрований в одній із офшорних зон, перелік яких визначається КМУ.

Відповідно до закону, у заяві про видачу (продовження) ліцензії на мовлення вводиться обов'язкове зазначення відомостей про пов'язаних осіб та акціонерів, які на момент подачі відповідної заяви володіють пакетами акцій більш ніж 5%.

У законі також встановлено підстави для відмови у видачі ліцензії на мовлення на позаконкурсній основі.

Закон набирає чинності з наступного після його опублікування дня.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

416