Українська наука має достатньо вагомих здобутків, але про них не завжди знають за кордоном. Про це заявив голова Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації Володимир Семиноженко, повідомляє прес-служба відомства.

На його думку, українські вчені мало публікуються не лише за кордоном, але і в Україні. Часто наукові публікації стосуються дуже специфічних тем - локальних українських проблем - і викладені у розрахунку на сприйняття тільки місцевого читача, який знає проблему. Такі публікації зазвичай не цікавлять світову наукову спільноту, що у свою чергу знижує життєздатність науки і реалізацію вітчизняних вчених і створює враження про відсутність серйозних наукових досліджень і наукових працівників у певних галузях науки.

Звичайно, зазначає Семиноженко, результати досліджень багатьох українських вчених публікуються за кордоном. Це знаходить своє відображення в універсальних наукових базах даних, таких як Scopus і Web of Science. Але це явище не має настільки широкомасштабного характеру, який би відповідав реально існуючому потенціалу вітчизняної науки. Тому підстави посилити нашу присутність у світовій інформаційному середовищі, звичайно, є. Це безпосередньо вплине на рейтинг активності та цитованість наукових робіт українських вчених.

«Склалася закрита система: наука для внутрішнього споживання. Ми повинні заявити про себе у світі, тому що це формує статус України як наукової держави», - підкреслив він.

На переконання голови Держінформнауки, в сучасному глобалізованому світі завдяки використанню новітніх засобів телекомунікацій та інформаційних технологій проблема оперативного обміну інформацією про досягнення вчених вирішується не важко. Але при цьому треба врахувати не тільки технічні, але й інші аспекти, в тому числі організаційні та мовні, які часто стають перешкодами на цьому шляху. «Необхідність їхнього вирішення очевидна, тому що від цього залежать успіхи розвитку суспільства у багатьох напрямах, у тому числі науковому», - зазначив Семиноженко.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

190