Зайва вага - це вже давно не просто улюблена тема глянцевих журналів. Вчені попереджають: надмірна вага - це хвороба, причому дуже поширена. Навіть Організація Об'єднаних Націй оприлюднила звіт про ситуацію, підрахувавши, хто, де і чому страждає від надмірної ваги. Так, у документі виділено індекс ожиріння нації, тобто відсоток жителів країни, які потерпають від надлишкової ваги. За словами лікаря Абелардо Авіла, починаючи з 1999 року, кількість людей з ожирінням зростає з вибуховою швидкістю. «Зараз більше сімдесяти відсотків дорослих мають зайву вагу. Серед дітей цей показник складає тридцять п'ять відсотків. Ситуація набуває ознак епідемії», - зазначає медик.

Перше місце у рейтингу зайняла острівна держава Науру - там на цю хворобу страждають більше 70% жителів. На другій сходинці опинився Кувейт, де майже половина населення хворіє на ожиріння. Вперше серед густонаселених країн Мексика випередила США. Більше двох третин її жителів мають надлишкову вагу. У Сполучених Штатах кількість людей з цією хворобою нижче тільки на один відсоток.

У середньому в Європі 21% населення страждає від ожиріння. Причому у Східній Європі показник на пару відсотків вищий. Найменше потерпають від ожиріння жителі Данії, Швеції, Франції, Швейцарії.

В Україні індекс ожиріння нації становить близько 20%. Ми стрункіші, ніж мексиканці й американці, а також поступаємося вагою росіянам і білорусам (у Росії індекс - 24,9%, а в Білорусі - 23,4%). Здавалося б, ожиріння в Україні - не така велика біда. Але! Гладкі українці - 20% всього населення країни. Це серйозна цифра.

Чим небезпечне ожиріння і чи не перебільшена ця проблема, ForUm запитав у експертів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

988