Народний депутат від фракції Партії регіонів Вадим Колесніченко запропонував створити тимчасову слідчу комісію (ТСК), яка повинна виявляти загрози для нацбезпеки країни від шпигунських програм спецслужб США. Відповідну постанову було зареєстровано у середу у Верховній Раді, пише газета «Комерсант-Україна».

Видання зазначає, що якщо документ підтримають у парламенті, то протягом року ТСК буде визначати «больові точки» у захисті різних баз даних.

«Всі наші технології побудовані на мікросхемах, які нам передають США, тому всі наші персональні дані давно вже на столі у спецслужб Америки», - запевнив Колесніченко. Крім офіційних запитів у вітчизняні держструктури, він заявив про необхідність «вимагати у США подати перелік інформації, яку вони у нас скачували».

Найбільшу тривогу у Колесніченка викликає безпека бази даних українських виборців. «Ми вважаємо її закритою і захищеною. Але, виявляється, туди можна проникнути і організувати провокацію, а потім до нас приїжджають псевдоспостерігачі і починають вказувати на порушення!» - зазначив народний депутат.

У Держслужбі з питань захисту персональних даних зазначили, що база виборців - одна із небагатьох, у яких є атестат, що підтверджує відповідність використовуваних для захисту даних механізмів українським вимогам.

Нагадаємо, на початку червня колишній співробітник ЦРУ і агентства національної безпеки США Едвард Сноуден оприлюднив інформацію про методи роботи спецслужб США. Зокрема, він розповів про відстеження дзвінків абонентів, а також про отримання прямого доступу до центральних серверів дев'яти провідних інтернет-компаній (у тому числі Microsoft, Yahoo!, Google, Facebook, Skype і YouTube).

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

228