Інформація про входження п'яти українських банків у щорічний рейтинг Топ1000 журналу The Banker є яскравим підтвердженням динамічного розвитку банківської системи України. Таку думку висловив незалежний фінансовий експерт Анатолій Заїка.

У той же час він вважає потрапляння у цю п'ятірку двох державних банків Укрексімбанку та Ощадбанку свідченням стабільності їхньої діяльності на українському банківському ринку, а також ефективності менеджменту фінустанов.

«І не має великого значення, які саме місця зайняли українські фінансові установи. Головне, на що варто акцентувати увагу, за умови постійного підвищення вимог для потрапляння в рейтинг українські фінансові установи демонструють позитивну динаміку», - додав аналітик.

Фінансист констатує, що побоювання деяких фахівців та експертів щодо негативного впливу на вихід із українського банківського ринку європейських та інших фінансових гравців, не виправдалися. За його словами, майже постійно банківська система зазнає надлишкової ліквідності. При цьому він вважає прийнятним щоквартальне зростання активів банківської системи на рівні 1,5-2,0%.

Заїка зазначає, що деяке зменшення прибутковості банківської системи за п'ять місяців 2013 року викликане «очищенням» банків, в першу чергу Промінвестбанку, від негативно класифікованих активів шляхом формування резервів на покриття проблемних кредитів.

Експерт також звертає увагу на те, що майже 60% прибутку світової банківської системи формується на території Азіатсько-Тихоокеанського регіону.

«Тому не виключено, що найближчим часом і українські фінустанови будуть цікаві для капіталу з цього регіону. А для керівників це буде ще одним козирем при проведенні переговорів і стимулювання залучення іноземного капіталу в Україну», - припускає він.

Нагадаємо, що п'ять українських банків цього року ввійшло до рейтингу найбільших світових банків - Top 1000 World Banks журналу The Banker, що видається Financial Times Ltd.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

140