Вчені й інженери із Нідерландів запропонували електрохімічну батарею, яка дозволить поєднати поглинання вуглекислого газу з виробництвом електроенергії.

В основі нової технології лежить перетворення води або розчину етаноламіну в електроліт за рахунок пропускання через нього газів, які утворюються при спалюванні органічного палива. Вуглекислий газ при цьому вступає в реакцію з водою і утворює вугільну кислоту H2CO3. Вугільна кислота є дуже слабкою і її молекули дисоціюють на іони: позитивно заряджений іон водню H+ і негативно заряджений гідрокарбонат HCO3-.

Навколо електродів запропонованої вченими батареї встановлені мембрани, які проникні тільки для одного типу іонів кожна. У результаті іони накопичуються на електродах, таким чином, батарея поділяє електричні заряди і формує електричну напругу. Експерименти показали, що у чистій воді кожен квадратний метр електрода може видати потужність в 0,28 міліватів, а додавання у воду моноетаноламіна підвищує це значення до 4,5 міліватів. Оскільки площа електродів рахується зазвичай через всю поверхню, включаючи і внутрішні пори, це означає те, що створення промислового джерела живлення на вуглекислому газі принципово можливе, пише «Lenta.ru».

За оцінками авторів винаходу, вуглекислий газ, що викидається зараз на всій планеті, може дати 1570 терават-годин на рік, що приблизно у півтора рази вище потреби таких країн, як Росія чи Японія.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

190