Центральне розвідувальне управління США почало закривати бази в Афганістані у зв'язку з майбутнім виведенням основного американського контингенту з країни, пише The Washington Post з посиланням на неназваних представників влади США. У цілому в найближчі два роки Вашингтон планує скоротити кількість баз з більш ніж десяти до шести.

Серед інших в країні залишиться база в Кабулі, яка є одним з найбільших комплексів спецслужби у світі. Крім того, роботу продовжать п'ять найбільших баз, розташованих у Баграмі, Кандагарі, Мазарі-Шаріфі, Джалалабаді та Гераті, а також кілька мобільних комплексів. Крім того, ЦРУ продовжить користуватися розміщеними в Афганістані безпілотниками, які, як і зараз, буде направляти для патрулювання племінних областей Пакистану.

Високопоставлені співробітники американської розвідки і президентської адміністрації стверджують, що США більше не потребують великої кількості баз ЦРУ в Афганістані через ослаблення загрози, що виходить від пакистанської «Аль-Каїди». Як пише The Washington Post, на даний момент більш важливим напрямом вважається Близький Схід (зокрема, Сирія і Ємен), а також Північна Африка, де активізувалися прихильники «Аль-Каїди», пише «Lenta.ru».

У порівнянні з попередніми роками, коли в Афганістані працювали більше тисячі офіцерів, аналітиків та інших співробітників ЦРУ, зараз його присутність в країні істотно скоротилося. В обов'язки співробітників спецслужби входили підтримка військових дій і пошук лідерів «Аль-Каїди». Зокрема, саме з їхньою допомогою влада США змогла виявити Осаму бін Ладена, вбитого у ході американської спецоперації у травні 2011 року в Пакистані.

Президент США Барак Обама збирається вивести основну частину американських військ із Афганістану до кінця 2014 року. Однак точні терміни поки не встановлені, як і те, скільки військовослужбовців і в якій ролі залишаться в країні. Раніше планувалося, що із 63 тисяч військових, які служать на даний момент в Афганістані, після 2014 року там залишаться тільки близько десяти тисяч. Проте Вашингтон розглядає також варіант повного виведення своїх військ.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

171