Ніхто не застрахований від життєвих негараздів, що змушують часом відмовитися навіть від давно спланованої довгоочікуваної закордонної відпустки. Форс-мажор, мабуть, траплявся у кожного хоч раз у житті. І якщо шансів не руйнувати плани у таких ситуаціях практично не залишається, то пом'якшити наслідки все ж спробувати можна. Принаймні, у фінансовій частині питання.

Туристична путівка – не найдешевше задоволення, тим більше, якщо ви купуєте якийсь елітний тур. Разом з тим, стовідсоткової гарантії, що при відмові від поїздки вам компенсують всю її вартість, немає. ForUm розбирався, як можна застрахувати себе від можливих грошових втрат і наскільки від них захищений український турист на законодавчому рівні?

Буква закону

Адвокат Андрій Котягін розповідає: «Відповідно до Закону України «Про туризм», туроператор несе перед туристом відповідальність за невиконання або неналежне виконання умов договору на туристичне обслуговування. Але, у той же час, закон передбачає цілу низку винятків».

Наприклад, туроператор залишається осторонь від проблем, якщо невиконання умов договору сталося з вини туриста. Приміром, якщо він запізнився на свій рейс. Не понесе відповідальності туроператор перед стороною-замовником і в тому випадку, якщо умови договору були порушені з вини третіх осіб, не пов'язаних з наданням послуг, що прописані у цьому ж документі і про які не знали заздалегідь ні туроператор, ні турист. Як приклад юрист наводить ситуацію, коли посольство відмовляє бажаючому виїхати за кордон у наданні візи. Ще одним винятком з правил, яке спрощує життя турфірмам, є невиконання умов договору у разі якихось форс-мажорних обставин або є результатом подій, які туроператор не міг передбачити. У такому випадку доречно згадати ситуацію зі скасуванням у 2010 році тисяч авіарейсів у зв'язку з виверженням вулкана в Ісландії.

Тут же юрист наводить приклад із власної практики, розповідаючи про те, що буквально днями до нього звернулася жінка, яка за місяць до запланованого вильоту за кордон оплатила туристичній компанії вартість перебування у Лондоні (проживання у готелі та екскурсійну програму), авіаквитків, а також послуг турфірми з оформлення візи до Великобританії. «При цьому працівники турфірми не повідомили про те, що, відповідно до Положення візового відділу Великобританії, терміни розгляду документів можуть затримуватися до трьох місяців. У результаті туристці візу дали, але занадто пізно. Вона звернулася до турфірми з вимогою повернути сплачені кошти. У відповідь на цю вимогу турфірма відповіла, що, «згідно з угодою, турфірма не несе відповідальності за дії посольств, пов'язаних з оформленням віз або відмовою у їх наданні», - описує ситуацію Андрій Котягін.

Тобто «мораль цієї байки така»: кожна сторона у разі чого відстоюватиме свої інтереси. Відповідно, і сам турист повинен бути більш завбачливим при покупці туру. Потрібно не просто ставити підпис на паперах, що надаються менеджером з продажу, а й уважно знайомитися з прописаними у договорі умовами, щоб чітко розуміти, які за ним закріплюються зобов'язання і права.

Можливості і неможливості туриста

Варто зазначити, що вибір імовірних шляхів, які дозволяють уникнути українському туристові фінансових втрат, по суті, невеликий. Один із варіантів – оформити страховку на випадок неможливості здійснення закордонної поїздки. Зробити це можна або відразу ж у турагенції при покупці туру, або самостійно звернувшись у страхову компанію. Оформляється страховка суто за бажанням туриста. За словами головного менеджера з продажів однієї із турфірм Валерії, ця процедура займає не більше двох хвилин. До того ж, вартість самої страховки варіює у межах 100 грн.

Але навіть її наявність не завжди гарантує абсолютну компенсацію коштів. По-перше, стандартних умов, які повинні прописуватися у такій страховці, немає. Іншими словами, наважуючись оформити її, уважно прочитайте, яку суму зобов'язується виплатити та чи інша страхова компанія у разі непередбачених обставин, що змусили відмовитися вас від поїздки. За словами Валерії, умови можуть бути різними. Туристу можуть компенсувати як 50%, так і 100%. Все залежить від тексту договору, під яким ви підписалися.

При цьому потрібно враховувати, що причини, з яких можуть повернути гроші, якщо ви відмовляєтеся від туру, завжди більш ніж вагомі. Аж до смерті самої людини, яка планувала поїздку. Також кошти можуть компенсувати у разі смерті близького родича, його або вашої хвороби. Договором також можуть враховуватися ситуації, пов'язані з якимись судовими питаннями, коли, наприклад, у день відльоту вам необхідно бути присутнім на засіданні суду. Але і це ще не все. Розраховувати на те, що ви просто прийдете в агентство і скажете, що відмовляєтеся від путівки, тому що ви хворієте, не варто. Всі із перерахованих вище причин відмови від поїздки повинні бути підтверджені документально. Так що схема не така вже і проста, як здається на перший погляд.

Тим більше, що деякі моменти, на які, як показує досвід, найчастіше нарікають туристи, часто вилучаються зі списку можливих ризиків, які могли би бути внесені до страхового договору. «Страхова компанія – не благодійна організація. Її мета – укласти якомога більше договорів та здійснити якомога менше страхових виплат», - каже Андрій Котягін, додаючи, що при цьому страхові компанії передбачають у договорах умови, які на перший погляд особливого значення не мають, але насправді є підставою для відмови у виплаті відшкодування у більшості випадків.

«Наприклад, в угоди про страхування транспортних засобів часто вносять норму про те, що страхове відшкодування не виплачується у разі, якщо водій перебував за кермом у стані алкогольного сп'яніння або здійснював рух на червоний сигнал світлофора. Здавалося б, дрібниця, але майже половина ДТП стається саме за таких обставин. Щось схоже використовується і у страхуванні на випадок неможливості здійснення закордонної поїздки. Оскільки відмова у наданні візи є поширеною причиною скасування поїздки, страхові компанії вилучають цей пункт із переліку страхових випадків», - каже адвокат.

Цікавим також є той факт, що найчастіше, за словами головного менеджера з продажу туристичної фірми Валерії, страховка перестає діяти за два тижні до дня відльоту туриста. Хоча, звичайно ж, є і такі страхові умови, згідно з якими ризики передбачаються аж до останнього дня перед вильотом. Тому, якщо у вас закралися якісь сумніви щодо стабільності своїх планів і ви все ж вирішили застрахуватися на випадок неможливості здійснення закордонної поїздки, то враховуйте і цей нюанс. Бо чи компенсують вам вартість путівки у разі, якщо ви потрапили у ДТП по дорозі в аеропорт, – питання.

Поки ж за даною послугою українські туристи у чергу не шикуються – або у зв'язку з настільки обмеженим переліком умов, або за причини стовідсоткової впевненості у відльоті, або від банального незнання про існування такого виду страховки. Хоча останній варіант малоймовірний. Як розповіло ForUm'у джерело, яке побажало не називати свого імені, туристичні фірми активно пропонують скористатися цією послугою, оскільки, згідно з домовленістю зі страховою компанією, за кожну продану страховку вони мають непоганий прибуток.

Разом з тим Валерія, виходячи зі своєї практики, говорить, що випадки, коли туристи звертаються з проханням оформити їм таку страховку, поодинокі. Наталія, менеджер з продажу ще однієї із турфірм, стверджує, що за останній рік взагалі жоден із клієнтів, які звернулися до неї, не вважав за потрібне застрахуватися від можливості невиїзду. Але каже, що часом турфірма вдається до виплат навіть у тому випадку, якщо клієнт не оформляв таку страховку. «В основному це стосується постійних, перевірених клієнтів», - розповідає фахівець. Але при цьому акцентує увагу на тому, що вони повинні підтвердити важливість причини, з якої вони відмовляються від туру, документально. В іншому випадку компенсація не здійснюється.

На чеку

Відхиляючись від комерції, варто загострити увагу на юридичному боці питання, який найчастіше самі ж туристи сприймають формально. А потім, схаменувшись, починають шукати існуючі і неіснуючі варіанти вирішення проблем. Адвокат Андрій Котягін каже: «Жоден закон не захистить людину, яка елементарно лінується ознайомитися з договором перед тим, як його підписувати. Якщо турист підписав угоду, згідно з якою з туристичної чи страхової компанії знімається відповідальність, наприклад, за відмову посольства у наданні туристу візи або у разі скасування авіарейсу, – жоден закон не допоможе. Адже, підписавши договір, ви взяли на себе певні зобов'язання, а не тільки права».

Юрист радить уважно знайомитися з умовами страхового договору, особливо з тими розділами, які містять перелік страхових випадків і перелік випадків, на які страховий поліс не поширюється. Крім того, за його словами, не варто економити на страховці. Потрібно з'ясовувати ліміти виплат і чіткий порядок дій при настанні страхового випадку. «А головне – поцікавтеся історією та репутацією страхової компанії. Якщо є факти необґрунтованого ухилення від виплати страхового відшкодування, краще не ризикувати і знайти іншу страхову компанію», - рекомендує адвокат.

Звичайно, кожен сам для себе визначає, оформляти страховку на випадок неможливості здійснення закордонної поїздки чи ні, але бути більш передбачливими і слідувати таким простим, але дієвим порадам, які дають юристи, у даному разі не завадить нікому.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

799