Через високу пропозицію зерна на ринку спекулянти намагаються придбати його майже даром. Про це у ході прес-конференції повідомив міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк.

«Всі зрозуміли, що саме аграрний сектор є локомотивом економіки України. Чим швидше їде цей локомотив, тим більше безквиткових пасажирів хочуть на ньому поїхати. В Україні з'явилася ціла група спекулянтів, які паразитують на ринку зернових. Майже щороку на початку жнив вони штучно знижують ціни на зерно, купуючи його з-під комбайна», - підкреслив міністр.

За словами Присяжнюка, зараз цінова ситуація на внутрішньому ринку поступово стабілізується і уряд вживає всіх заходів, щоб уникнути просідання цін на зерно.

«Щоб утримати стабільні ціни на зерно, до початку нового маркетингового періоду були максимально розвантажені залишки зерна. Крім того, на ринку активно працюють два державних оператори - Аграрний фонд і ДПЗКУ. Аграрний фонд закупив 1034000 тонн пшениці врожаю 2013 року у державний інтервенційний фонд. Тобто Фонд «забрав» частину пропозиції зерна внутрішнього ринку ще до періоду збору врожаю. А ДПЗКУ закуповує за спотовими контрактами ранні зернові культури», - повідомив міністр.

Вижити спекулянтів з ринку, на думку Присяжнюка, допоможуть і зернові кооперативи. Завдяки їм виробники зможуть продавати зерно безпосередньо у портах.

У цілому, за прогнозом міністра, ціна на зерно почне серйозно рости у серпні. Саме тоді воно буде активно експортуватися.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

160