Уряди країн Європейського Союзу ухвалили рішення оголосити бойове крило радикальної шиїтської організації «Хізбалла» терористичною організацією, повідомляє Reuters.

Згідно із заявою джерел агентства у дипломатичних колах, організація незабаром буде додана у спеціальний «терористичний» список, після чого відносно неї почнуть діяти відповідні санкції.

Франція, яка володіє довгостроковими політичними та економічними інтересами у Лівані, тривалий час виступала проти подібного рішення, оскільки не хотіла виштовхувати «Хізбаллу» за межі легального поля.

Ситуація істотно змінилася після минулорічного теракту у Болгарії, в організації якого Софія звинуватила ліванських радикалів. Незважаючи на заперечення «Хізбалли», більшість експертів підтримали думку про те, що ця організація зайнялася проведенням терактів на території Євросоюзу, пише «Lenta.ru».

Крім того, позиція Франції щодо питання про статус «Хізбалли» почала швидко змінюватися після участі ліванських бойовиків у бойових діях у Сирії, де вони відкрито стали на бік режиму Башара Асада. Париж, який заявляє про підтримку повстанців, був дуже роздратований неприкритим втручанням ліванських шиїтів у сирійські справи.

Визнання «Хізбалли» терористичною організацією означатиме заморожування її рахунків у європейських банках, заборону на поїздки її членів до країн Євросоюзу, а також можливий арешт її лідерів, якщо вони опиняться в Європі.

Раніше «Хізбалла» була визнана терористичною організацією у США та Ізраїлі. Крім того, проти неї ввели санкції багаті арабські країни Перської затоки, які вважають ліванських шиїтів агентами Тегерана.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

146