Ізраїльський Центр імені Симона Візенталя (ЦСВ) почав у вівторок у Німеччині кампанію під назвою «Операція «Останній шанс 2» (Operation Last Chance II), спрямовану на розшук за допомогою громадськості ще живих нацистських злочинців часів Другої світової війни.
Про це повідомляє німецьке інформагентство «dpa» з посиланням на повідомлення штаб-квартири ЦСВ у Єрусалимі.

За інформацію, яка допоможе розшукати останніх нацистських злочинців у Німеччині, ЦСВ обіцяє винагороду у розмірі до 25 тис. євро, повідомляє «Укрінформ».

«Операція «Останній шанс 2» є наступницею подібної кампанії, яку ЦСВ проводив у 2002 році у Східній Європі, у 2003 р. в Австрії і в 2005-му в Німеччині. Тоді, за даними німецьких ЗМІ, до Центру звернулося близько п'яти тисяч осіб. Завдяки їхнім вказівкам вдалося розшукати 655 підозрюваних у нацистських злочинах, у 103 випадках інформацію передали до місцевих органів правосуддя, у результаті чого було порушено вісім кримінальних справ.

За оцінками ЦСВ, зараз у Німеччині проживають від 60 до 120 ще незасуджених нацистських злочинців віком 90 років і старше.

Поштовхом для нової хвилі розшуку стала справа Івана Дем'янюка, який у 2011 році в Мюнхені був засуджений до п'яти років в'язниці за співучасть у вбивстві 28 тис. євреїв у колишньому концтаборі «Собібор», де він працював наглядачем у 1943 році. Однак вирок не встиг набрати чинності, оскільки обвинувачений помер ще до винесення апеляційного рішення.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

197