Державна служба України з питань захисту персональних даних вимагає від ТОВ «Google Україна» і ТОВ «ВКонтакте» в Україні виконувати норми українського законодавства у сфері захисту персональних даних. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, заявив сьогодні у ході прес-конференції заступник голови Держслужби Володимир Козак.

«Ми перевірили діяльність низки інтернет-компаній, представництва яких діють в Україні і які є "дочками" іноземних компаній, зокремаЮ Genius (Польща),«ВКонтакте»(Росія), Google (США). Перевірка даних сайтів була складовою частиною плану перевірок обробки персональних даних з використанням веб-ресурсів в Україні», - розповів Козак.

За його словами, названі сайти зареєстровані в домені ua і використовують свої ресурси для надання рекламних послуг. Як повідомив чиновник, для цих цілей вони надають рекламодавцям персональні дані користувачів без їхнього відома, щоб робити рекламу більш цілеспрямованою.

«У підсумку, що у нас є на сьогоднішній день: представництво Genius в Україні опублікувало політику конфіденційності на своєму сайті, де вказало, що дотримується законодавства України при наданні своїх послуг. Тобто вони повідомляють кожному користувачеві, які права є у користувачів, як вони можуть свої права захистити», - зазначив він.

Що стосується компаній Google і «ВКонтакте» в Україні, то їхня політика конфіденційності, за словами Козака, не повною мірою відповідає законодавству нашої країни у сфері захисту персональних даних. «Зокрема, вони не повідомляють, що у кожного користувача є право звертатися зі скаргами до уповноважених органів і до суду. На сьогодні ми сформулювали обов'язковий до виконання припис для ТОВ «Google Україна» і ТОВ «ВКонтакте» щодо того, що вони повинні усунути ці невідповідності», - заявив він. Як повідомив Козак, термін виконання припису закінчиться у жовтні 2013 року.

Як раніше повідомляв ForUm, глава Держслужби України з питань захисту персональних даних Олексій Мервінський заявив, що кожен українець має право знати, хто і як отримує його персональні дані і куди йде ця інформація.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

190