Перш ніж вимагати від працівника виконання інструкцій з охорони праці, він повинен її, для початку, хоча б прочитати, вважає начальник управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань в Івано-Франківській області Надія Глинська.

За її словами, рівень травматизму і професійних захворювань на підприємствах області залежить, з одного боку, від культури виробництва та автоматизації існуючих технологічних процесів. А з іншого - від ефективності контролю стану охорони праці на виробничих об'єктах і робочих місцях, а також від уміння керівників підприємств і фахівців, які відповідають за безпеку праці, донести працівникові необхідні знання.

«Безпека на виробництві починається з вивчення технологічного процесу ведення робіт. Всі етапи цього процесу повинні фіксуватися в інструкції, з метою чіткого інформування - яким чином виконати ту чи іншу операцію без шкоди для здоров'я. Для кожного виду робіт, для кожного робочого місця - своя інструкція. Співробітники не повинні допускатися до виконання робіт, поки не пройдуть відповідного інструктажу. Тільки такий підхід вбереже людей від непотрібних травм і сприятиме поліпшенню умов праці», - підкреслює Надія Глинська.

На жаль, ділиться враженнями вона, сьогодні значно знизився інтерес роботодавців до організації та проведення навчання найманого персоналу питань техніки безпеки та охорони праці. Власники бізнесу виправдовують таке ставлення відсутністю достатньої кількості коштів.

«У цих умовах намагаємося переконати роботодавців, що витрати на охорону праці обійдуться підприємству в меншу суму, ніж втрати від виробничого травматизму. Крім того, щорічно виконавча дирекція Фонду за свій рахунок фінансує навчання спеціалістів з охорони праці, де кожен представник підприємства може безкоштовно отримати всі необхідні теоретичні та практичні знання. За рік таке навчання у нас проходить близько 150 осіб. У кожному районі області у нас також організовані консультаційні пункти, у яких фахівці підприємств, які відповідають за охорону праці, можуть у будь-який момент отримати кваліфіковану допомогу», - зазначила Надія Глинська.

Такий підхід дає свої результати. Згідно зі статистикою Фонду, в першому кварталі 2013 року підприємствам Івано-Франківської області вдалося, в порівнянні з таким же періодом минулого року, скоротити загальний виробничий травматизм на 30 відсотків.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

428