Україна вперше почала стратегічно мислити про свої енергетичні потреби, вважає британський експерт енергетичного ринку Девід Кларк. Таким чином в ексклюзивному інтерв'ю телеканалу БТБ він прокоментував зусилля України щодо диверсифікації шляхів постачання газу, зокрема, спорудження LNG-терміналу і плани з видобутку сланцевого газу.

Експерт вважає, що Європі теж слід визначитися зі своїми стратегічними пріоритетами, оскільки поки вона орієнтована на пошук більш низької ціни.

Зате Росія, на думку Кларка, втрачає стратегічне бачення через бажання одноосібно контролювати ринок.

«Росія стратегічно загубилася як постачальник у питанні, що вона хоче отримати, завдяки своїй домінуючій позиції в Європі. Мені здається, вона завжди хоче тримати у залежності щодо цінової політики, диктуючи політичні правила постачальникам. Так триватиме, поки Європа також не почне мислити стратегічно, - зазначив Кларк. - Мені здається, що зміни, які відбуваються в Україні, сприймаються схвально, оскільки вони спрямовані у майбутнє, у планування того, що буде через 10, 20, 30 років, в аналіз, наскільки енергетична політика вписується у стратегічні амбіції країни».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

131