Правитель Дубая Мохаммед бін Рашид аль-Мактум помилував піддану Норвегії Марту Дебору Далельвен, засуджену до в'язниці після скарги на зґвалтування.

Про це у понеділок з посиланням на прес-службу міністерства закордонних справ Об'єднаних Арабських Еміратів повідомляє CNN.

За словами представника зовнішньополітичного відомства ОАЕ, таке рішення дубайський емір ухвалив після переговорів між міністрами закордонних справ двох держав. При цьому прес-секретар арабського МЗС наголосила, що діалог був «дуже конструктивним».

У МЗС ОАЕ також додали, що влада країни не збирається депортувати норвежку. Одночасно Далельвен пообіцяли не заважати покинути арабську державу. Сама вона має намір найближчим часом виїхати з емірату. На момент прийняття рішення про помилування жінка перебувала на волі: за даними Reuters, на час розгляду апеляції влада Дубая дозволила їй залишитися у норвезькому християнському центрі, пише «Lenta.ru».

Марту Дебору Далельвен засудили до 16 місяців тюремного ув'язнення 17 липня.

Норвежку, яка в березні 2013 року поскаржилася на зґвалтування, вчинене у дубайському готелі, визнали винною у перелюбі, вживанні спиртного і дачі неправдивих свідчень. Вирок викликав гостру критику з боку норвезького міністерства закордонних справ. Крім того, в мережі Facebook були створені кілька груп на підтримку Далельвен, одна із яких набрала понад 50 тисяч лайків.

Подібні вироки виносилися у Дубаї і раніше. Причина прийняття подібних рішень криється у місцевих нормах закону, згідно з якими для доказу факту зґвалтування потерпіла повинна надати суду свідчення як мінімум чотирьох чоловіків-свідків, або підозрюваний у злочині повинен сам визнати свою вину. Всі позашлюбні сексуальні контакти вважаються в ОАЕ кримінально караними.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

169